Poolse premier mag blijven

De Poolse premier Marek Belka mag voorlopig aanblijven. Een meerderheid in het parlement sprak gisteren het vertrouwen in de premier uit, nadat deze had toegezegd dat Polen zich uiterlijk volgend jaar uit Irak terugtrekt.

Belka blijft aan tot mei volgend jaar. Dan staan parlementsverkiezingen gepland. Die verkiezingen zijn vervroegd om te voorkomen dat ze samenvallen met de presidentsverkiezingen later dat jaar.

Het debat gisteren in het parlement, de Sejm, verliep rommelig. Oppositiepartijen stelden tientallen vragen aan de premier, van soms zeer uiteenlopende aard: over de Poolse betrokkenheid bij de Amerikaanse militaire interventie in Irak, maar ook over de geplande privatisering van een kuuroord bij Warschau. De stemming moest daardoor worden uitgesteld tot aan het begin van de avond.

Belka kreeg uiteindelijk 234 van de 460 parlementariërs mee, twee minder dan in juni, toen de premier ook aan een vertrouwensvotum was onderworpen. Net als in juni werd ook gisteren de doorslag gegeven door SDPL, een partij die zich eerder dit jaar heeft afgesplitst van de sociaaldemocratische regeringspartij SLD. De SDPL eiste in juni dat Belka het parlement in oktober opnieuw om vertrouwen zou vragen. Op die manier wilde zij druk houden op de hervormingsagenda van de regering. Belka nam in mei het roer over van de door affaires geplaagde premier Leszek Miller.