Plantenweelde op papier

Adriaan van der Hoop (1778-1853) was een steenrijke bankier uit Amsterdam met een passie voor exotische planten. Op zijn buitenplaats Spaarnberg bij Santpoort kweekte hij zijn geliefde planten. In zijn Amsterdamse grachtenhuis had Van der Hoop een grote bibliotheek met botanische literatuur en op zijn landgoed bezat hij een kleine specialistische boekenverzameling. Die bevat hoogtepunten uit de bloeiperiode van de botanische boekillustratie, kostbare werken die in kleine oplagen verschenen, met fraaie handgekleurde platen.

Hiernonder een plaat van de Australische plant `Dryandra nervosa' die Van der Hoop in zijn oranjerie kweekte. De amateur-botanicus bezat tal van bijzondere plantensoorten uit Australië, aangeleverd door Engelse plantenjagers. Van de plantenweelde die ooit op Spaarnberg bestond is vrijwel niets meer over, alleen de boeken getuigen er nog van.

Tentoonstelling `De Schat van Spaarnberg; de botanische bibliotheek van een Amsterdamse bankier', elke werkdag 13-17 u, tot 5 november, Universiteitsbibliotheek UvA, Singel 425, Amsterdam.