Omstreden officier Israël geschorst

De Israëlische officier die elf dagen geleden in de Gazastrook zijn vuurwapen leegschoot op een 13-jarig Palestijns meisje, is door de Israëlische legerleiding geschorst – niet wegens het incident, maar wegens `het falen van zijn commando' en zijn slechte betrekkingen met zijn ondergeschikten.

De commandant van de zuidelijke sector van het Israëlische leger, generaal-majoor Dan Harel, maakte gisteren dit voorlopige resultaat bekend van een onderzoek dat op gang is gebracht na het incident, dat zich op 5 oktober voordeed in het vluchtelingenkamp Rafah. De conclusie van dat onderzoek is verder dat van ,,onethisch'' gedrag van de commandant en zijn soldaten geen sprake is geweest. Een afzonderlijk onderzoek van de Israëlische militaire politie loopt nog.

Op 5 oktober werd het 13-jarige meisje, Iyman Hams, door Israëlische soldaten beschoten toen ze, op weg naar school, een verboden zone bij een legerstelling vlakbij het vluchtelingenkamp binnenliep. Het meisje viel gewond neer. Daarop liep de officier – volgens een aanval van zijn soldaten – op haar af en schoot, naast haar staande, het magazijn van zijn vuurwapen op haar leeg.

De officier ontkende. Hij zei dat de soldaten die hem beschuldigden, het verhaal hadden verzonnen. Ze zouden kwaad zijn omdat hij hun privileges had afgepakt.

De militairen zijn bij hun verhaal gebleven. Tegen de krant Yediot Ahronot zeiden ze dat het meisje zeventig meter van de legerpost af was toen het vuur op haar werd geopend. Het meisje liet een zak vallen die ze bij zich had en rende weg, tot ze op 300 meter afstand alsnog neerviel. De officier was daarop op het kind afgelopen en had het magazijn van zijn automatische wapen leeggeschoten. Eén soldaat zei dat hij zijn collega's, nog voordat ze het vuur openden, had gewaarschuwd dat het om een kind ging. ,,Eerst dacht ik aan een terrorist, toen zag ik dat het een meisje was. Ik was er zeker van dat ze tien of twaalf was, zoiets, en ik heb dat via de radio doorgegeven'', aldus de soldaat.

De commandant zei tijdens het onderzoek dat hij op Palestijnse terroristen in de buurt van het meisje vuurde. Pas na afloop van het incident zou zijn ontdekt dat het om een kind ging. Het optreden van de militairen was volgens de officier gerechtvaardigd.

Volgens artsen in een Palestijns ziekenhuis werd het meisje door vijftien kogels geraakt.