Netrebko

De Russische sopraan Anna Netrebko poseert op de foto's bij haar tweede recital-cd Sempre libera als een spectaculair geklede vamp, een zwoele femme fatale. Dat voyante imago van lichtzinnigheid en noodlot maakt ze vocaal waar in maximaal ambitieus repertoire. Netrebko zingt topstukken van het technisch veeleisendste Italiaanse operawerk uit de 19de eeuw, zoals de coloratuuraria uit Verdi's La traviata en de zelden gehoorde legendarische waanzinscènes uit Bellini's La sonnambula en I puritani en Donizetti's Lucia di Lammermoor.

Al doet Netrebko Callas en Sutherland niet vergeten, hier wordt wel gedirigeerd door Claudio Abbado. Netrebko heeft een immer gespannen dramatisch-lyrische uitstraling en zingt in de meeste virtuoze passages terecht haar persoonlijke frivoliteiten. Magisch werkt in Lucia di Lammermoor de begeleiding door de glasharmonica – de ronddraaiende natte glazen schijven die de waanzin een immateriële, ijle en etherische dimensie verschaffen: de andere wereld van de geest. Aangrijpend klinken het Wilgenlied en Ave Maria uit Verdi's Otello, de toegift is Puccini's O mio babbino caro.

Anna Netrebko: Sempre libera DG 474 8812

    • Kasper Jansen