Muziek Beatles in circus in Las Vegas

Voor het eerst zal de muziek van de Beatles gebruikt worden voor een ander doel dan het verkopen van platen. Het Canadese circusbedrijf Cirque du Soleil heeft een contract gesloten met het Mirage hotel-casino in Las Vegas en met Apple, het platenlabel van de Beatles. Bij het creëren van de nieuwe theatershow zullen de twee nog in leven zijnde Beatles, Ringo Starr en Paul McCartney, evenals de weduwen van John Lennon en George Harrison, een rol spelen.

De afgelopen veertig jaar hebben de Beatles zich altijd verzet tegen het exploiteren van hun muziek. Volgens Neil Aspinall, directeur van Apple, zijn ze overstag gegaan voor de `creativiteit en innovatie' van het Cirque du Soleil, en was hun voorstel `te goed om aan voorbii te gaan'. De nieuwe show, die naar verluidt ruim $100 miljoen zal gaan kosten, zal in de zomer van 2006 in première gaan. Nog niet bekend is welke Beatle-liedjes gebruikt zullen worden, maar hun gehele repertoire is beschikbaar.

Het Mirage Hotel is bezig met de bouw van een nieuwe theaterzaal waarin het publiek in een cirkel om het podium zal zitten. De nieuwe, anderhalf uur durende show zal in de plaats komen van de illusionistenact van Siegfried & Roy, die na dertien succesvolle jaren eindigde toen Roy Horn een jaar geleden door een van zijn tijgers werd aangevallen.

Het Cirque du Soleil, dat wereldwijd voorstellingen produceert, staat bekend om shows waarin acrobatiek gepaard gaat met moderne rockmuziek en niet-traditionele circuskostuums en -belichting.

Vorig jaar trok het Cirque du Soleil zeven miljoen bezoekers. Hun komende voorstellingen in Las Vegas passen in de ontwikkeling van de gokstad, die wil uitgroeien tot de entertainmenthoofdstad van de wereld. Zo bouwde Mirage-concurrent Caesar's Palace een zaal voor zangeres Celine Dion, en zullen in Las Vegas ook succesvolle musicals worden uitgevoerd als Phantom Of The Opera en Avenue Q.