Musharraf krijgt zegen VS

De Verenigde Staten leggen zich erbij neer dat de Pakistaanse president Pervez Musharraf ook na dit jaar aanblijft als legerleider.

Dat blijkt uit een reactie van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington op de parlementaire aanvaarding van een wet die het voor Musharraf mogelijk maakt ook de komende jaren de functies van president en van bevelhebber van de strijdkrachten te blijven combineren.

,,We vinden dat Pakistan door moet gaan met vooruitgang naar democratie, maar of hij deze specifieke stap maakt [om af te treden als legerleider] is iets waarover in Pakistan zelf moet worden besloten'', zei woordvoerder Boucher van het ministerie.

Generaal Musharraf (61) greep in oktober 1999 de macht. Onder zijn leiding werd Pakistan na de aanslagen van 11 september 2001 in de Verenigde Staten de belangrijkste Amerikaanse bondgenoot in Azië in de strijd tegen het internationale terrorisme.