Mozart:

Klompjes en molens geven op de kaart van Europa de weg aan die Wolfgang Amadeus Mozart in september 1765 aflegde van Antwerpen via Rotterdam naar Den Haag, waar het 9-jarige wonderkind zich zou presenteren aan het Oranjehof. Wolfgang Amadeus en zijn zusje Nannerl gingen in Den Haag bijna dood aan een zware tyfus, maar ze werden genezen door de oude hofarts Schwenke. Pas in april 1766 kon de familie Mozart weer gezond en wel verder. Dirigent Nikolaus Harnoncourt en zijn kinderen Maximilian en Laya geven op de drie-cd-box een klankbeeld van Mozarts reizen. Ze lezen voor uit brieven van pa Mozart en de kinderen, allemaal heel keurig, zowel de Mozartjes als de Harnoncourtjes. En we horen Mozarts verbazend volwassen vroege muziek, zoals de in Den Haag gecomponeerde Symfonie KV 22, prachtig gespeeld door Concentus Musicus Wien. `Kindersymfonieën' zijn ze alleen vanwege hun beknoptheid.

Early symphonies:

Music & Letters Harmonia Mundi 82876 58706 2:

    • Kasper Jansen