Laurus grossiert in aandelen

De aandeelhouders van Laurus moeten weer kiezen. Meebetalen aan een redding van het supermarktconcern of elders een gokje wagen. ,,De vooruitzichten voor de korte en lange termijn blijven uitermate onzeker.''

Zevenhonderd miljoen euro. Dat is tot nu toe de rekening van de prijzenoorlog in de supermarktbranche. Voor de winkels, wel te verstaan. De consument profiteert van de prijsverlagingen en speciale aanbiedingsacties. Sommige grutters staat het water inmiddels tot aan de lippen.

Het is deze maand een jaar geleden dat de prijzenslag in de supermarktbranche losbarstte. Toen besloot Ahold-dochter Albert Heijn de prijzen van duizend artikelen permanent te verlagen. De nationale prijzenoorlog, zo bleek gisteren, dwingt supermarktbedrijf Laurus tot ingrijpende maatregelen.

Laurus, exploitant van de ketens Super de Boer, Konmar en Edah, kondigde gisteren een claimemissie aan van 200 miljoen euro. Het geld is nodig om te voorkomen dat de schulden groter worden dan de bezittingen. En de winkelketens kampen met achterstallig onderhoud. Inhaalinvesteringen zijn nodig, plus investeringen om de verschillende winkelformules te `herpositioneren'.

Grootaandeelhouder Casino, die de controle verwierf bij de vorige reddingsoperatie, neemt weliswaar de helft van de kapitaalinjectie voor zijn rekening, maar Laurus vraagt zijn `gewone' aandeelhouders desondanks opnieuw om bij te betalen. Dit gebeurde eerder in de zomer van 2002, toen Laurus in grote moeilijkheden verkeerde.

Of aandeelhouders gebruik gaan maken van het inschrijfrecht valt te bezien. Uit het commentaar van een analist van Iris, het researchbureau van Rabobank en Robeco, valt af te leiden dat zij hierover nog eens goed moeten nadenken. ,,De vooruitzichten voor de korte en lange termijn blijven uitermate onzeker'', aldus de analist die het aandeel ,,zeer speculatief'' noemt.

Zeker is dat een aandeel Laurus binnenkort meer waard is. Maar dat komt omdat de aandelen samengevoegd worden. Tien aandelen worden vervangen door 1 nieuwe, zodat de koers van Laurus – slotkoers gisteren 54 eurocent – iets minder tragisch op het Amsterdamse koersenbord prijkt en de procentuele uitslagen iets worden ingedamd.

Nu zijn aandeelhouders van Laurus wel gewend aan slecht nieuws. Het aandeel staat door de slechte resultaten al jaren onder druk en de prijzenoorlog in de supermarkten heeft dit proces versterkt. Ook andere supermarktconcerns hebben last van de oorlog, maar veel minder dan Laurus. Ahold ondervindt eveneens hinder, maar die heeft niet zoveel vat op het concern als op Laurus. Ahold realiseert nog steeds de meeste omzet en winst buiten Nederland, terwijl Laurus het van de Nederlandse markt moet hebben.

Beide concerns kwamen in problemen en beide kwamen met een noodemissie. Laurus in de zomer van 2002. De koers is sindsdien ruwweg gehalveerd. Ahold volgde eind 2003. De aandelenkoers van het Zaanse concern noteert nu iets onder het niveau van december 2003 toen het concern voor 3 miljard euro nieuwe aandelen uitgaf.

De balans van Ahold mag nog steeds aan de zwakke kant ogen, die van Laurus is vederlicht. Voor Laurus geldt bovendien dat het bedrijf nog steeds met levensbedreigende operationele problemen kampt. De big bang naar één winkelformule (Konmar) bracht Laurus aan de rand van de afgrond. Dat project werd ten halve gekeerd.

Maar ook vandaag sleutelt Laurus nog steeds aan zijn winkelformules. Edah was ooit een discounter-formule, de formule die het laatste jaar garen spint. De Laurus-dochter heeft de laatste jaren echter een strategie gekozen waarbij het goedkope imago werd afgeschud. Edah moet nu daarom terugkeren naar de wortels. Edah heet straks `Edah Lekker & Laag'. De Super de Boer-winkels mogen duurder worden en het serviceniveau verbeteren. Dit moet leiden tot een betere concurrentie met Albert Heijn. De kosten van alle nieuwe plannen: 270 miljoen euro tot 2006.

Of de investeringen worden terugverdiend moet de aandeelhouder maar afwachten. Niet alle reacties op de plannen waren gisteren negatief. Er waren ook geluiden te horen die stelden dat het nu alleen maar beter kan gaan met Laurus. Terwijl er inmiddels toch genoeg beleggers in Nederland rondlopen die aan den lijve hebben ervaren dat een aandeel van enkele eurodubbeltjes nog heel sterk kan dalen. De ondergrens ligt bij nul.

Toch heeft Getronics de zonnige zijde van een penny stock getoond. Nog niet zo lang geleden kwam het aandeel van de automatiseerder in een vrije val terecht. Die werd pas gebroken bij 5 eurocent. Het aandeel is momenteel het dertigvoudige waard. Overigens is Getronics een van de weinige bedrijven die zijn financiële problemen níet met een noodemissie oploste. KPN en handelshuis Hagemeyer verkozen wel de uitgifte van aandelen. Zij kunnen, net als Ahold en Laurus, evenmin bogen op een indrukwekkende koersprestatie.

Wie twijfelt over een speculatieve belegging in Laurus zal voor alternatieven vooral buiten de beurs moeten kijken. Een aandeel Laurus kost straks een slordige 5 euro. Daarvoor kan ook een Las Vegas kraslot worden aangeschaft.