`Ierse banken te duur'

Zakenlieden, consumenten en politici in Ierland hebben gisteren geëist dat er een onderzoek komt naar de gang van zaken bij de twee grootste Ierse banken, nadat was gebleken dat zij de hoogste tarieven van Europa hanteren. Uit een onderzoek van J.P. Morgan kwam afgelopen week naar voren dat Allied Irish Banks en de Bank of Ireland vorig jaar per klant een winst maakten van 341 euro. Het gemiddelde in Europa ligt op 123 euro.

Volgens een Ierse consumentenorganisatie maken de Ierse banken onderlinge afspraken over tarieven en brengen zij vele simpele handelingen apart in rekening. Allied gaf eerder toe dat het te hoge tarieven hanteerde voor uiteenlopende groepen cliënten, waaronder studenten en mensen met een hypotheek.

Maar Pat Farrell, de CEO van de Irish Bankers Federation, zei gisteren dat de banken in zijn land juist zeer efficiënt werken, beter dan elders in Europa en dat de winstmarge daarom zo hoog is.