Elliott Smith

Een jaar nadat de Amerikaanse singer/songwriter Elliott Smith een eind aan zijn leven maakte, verschijnt nu zijn laatste cd, From A Basement On The Hill. Het is niet helemaal duidelijk of dit de opnamen zijn zoals Smith ze bedoeld had, of dat hij er nog verder aan had willen sleutelen. Ze klinken in ieder geval als volwaardige Elliott Smith-liedjes, al is er minder instrumentaal raffinement dan op zijn voorlaatste cd, Figure 8. Vertrouwd klinkt de typische Elliott-melodie: die trieste falsetstem, die zichzelf in het refrein nog eens extra de hoogte in trekt, als iemand die zich aan zijn haren het moeras uit sleurt. Elliott Smith zingt voorzichtig en breekbaar. De liedjes zijn niet allemaal even sterk, en de begeleiding van robuuste akoestische gitaar en volle drums is wat doorsnee. Een zeker fatalisme is aanwezig in de muziek, en niet alleen door titels als `A Fond Farewell of Last Hour'.

From A Basement On The Hill

(WIGCD147)