Dik zijn (4)

Al voor het lezen van het interview met Hans Brug was mij het volgende opgevallen: reclames, vooral op televisie laten zien dat je jezelf makkelijk kunt verwennen met eten en drinken. De spotjes prijzen allemaal voedingsmiddelen aan met veel vet, suiker en koolhydraten. Ze geven een korte bevrediging en een behoefte aan meer die veel langer duurt. Wat wordt gepresenteerd als jezelf verwennen is eigenlijk zelfdestructie. Een gezonde levensstijl, dát is pas jezelf verwennen! Voedsel waar je gezond en fit van wordt. Voedsel dat bevredigt en verzadigt, zodat je vanzelf ophoudt met verwennen. Mensen moeten leren aandacht te besteden aan wat ze proeven, anders kun je er niet van genieten. Weg met het tussendoortje dat altijd tussendoor kan. Verwennen is ook: quality time voor jezelf en voor je dierbaren door te kiezen voor beweging en buitenlucht. En ja, dat betekent net als met roken dat je moet afkicken. Dat is moeilijk, maar de moeite waard.