Dik zijn (1)

Wij zijn doorgeslagen in onze vrijheidsdrang, alles moet kunnen. Wij leren te weinig om weerstand te bieden aan `sociale druk' zoals Hans Brug terecht zegt (Zaterdag Bijvoegsel, 9 oktober). Behoefte aan zoetigheid, drank of snacks staat in relatie tot stress en frustratie, wij kunnen niet meer wachten maar moeten direct bevredigd worden met zogenaamde `zoethoudertjes'. Wij hebben geen zelfdiscipline, tegen kleine kinderen `nee' zeggen is niet populair. Ook leren kinderen zelf niet grenzen te stellen.

Als gezondheidspsycholoog heb ik een aantal jaren een groep vrouwen met overgewicht begeleid in een buurthuis, met goede resultaten. Naast dieet en inzicht in het nut voldoende te bewegen komt ook de psychologie om de hoek kijken, bijvoorbeeld om verleidingen te weerstaan.

Volhouden, ook jaren lang, is vaak moeilijk. Een verandering van mentaliteit is nodig, training in een `lotgenotengroep' kan werken. `Nuttig' en `zelfdiscipline' zijn onsympathieke woorden in onze tijd van vrijheid. Toch hebben deze woorden een positieve strekking. Wij moeten eten om in leven te blijven, maar we leven niet om te eten!