De kiezer: `Niet weg van cowboy-taal'

In 2000 stemde Peter Ecklund voor George W. Bush. John F. Kennedy was de laatste Democraat waar hij op stemde. De gepromoveerde celbioloog is de `business manager' van de afdeling microbiologie aan Case Western Reserve University in Cleveland, Ohio. Hij woont in een voorstad van Detroit, een rit van drie uur die hij ieder weekeinde twee keer maakt.

Ecklund is één van die kiezers die Ohio maken tot de ultieme swing state die de staat in deze presidentsverkiezing is. Hij noemt zich ,,een economische Republikein'', iemand die een afkeer heeft van begrotingstekorten. Dat was een reden waarom hij aan president Bush begon te twijfelen: ,,Als je de belastingen verlaagt en de uitgaven opvoert, dan gaat de rente omhoog en ga je geld bijdrukken. Dat leidt tot inflatie, het is fout en niet vol te houden''.

Als de oorlog in Irak er niet was geweest, zou Ecklund toch nog wel op de president hebben gestemd. De acties tegen Osama bin Laden en Afghanistan leken hem gepast. De oorlog in Irak noemt hij ,,onnodig, we hadden hem economisch en politiek kunnen isoleren''.

Ecklund: ,,Ik was desondanks bereid de president op zijn woord te geloven. Ik nam aan dat er massavernietigingswapens waren. Naarmate duidelijk werd dat die er niet waren en ik hoorde over de mislukkingen in zijn vroegere zakenleven, raakte hij mij kwijt. Die cowboytaal - `we zullen ze uitroken' en zo - dat bevalt me ook niet erg. Ik ben een gematigde Republikein. De huidige hardliners voeren een onverantwoordelijk beleid: George W. Bush is in staat iets waanzinnigs te doen, een 42-jarige heilige oorlog te lanceren, of zoiets.''