Dangor wint de People's Booker Prize

Aanstaande dinsdagavond wordt in Londen de 35ste Booker Prize uitgereikt. Een onafhankelijke jury maakt dan de winnaar bekend van deze prestigieuze literaire onderscheiding. De strijd gaat tussen zes genomineerde kandidaten, die op de `shortlist' staan. De `longlist', die in augustus bekend werd gemaakt, telde 22 romans.

Op de website van de Booker Prize, www.bookerprize.co.uk zijn de boeken van short- en longlist uiteraard terug te vinden. De site (niet steeds even makkelijk leesbaar met witte en paarse tekst op een zwarte achtergrond) bevat van alle 22 boeken een korte, persoonlijk getoonzette bespreking. Voor de genomineerden op de shortlist mondt die uit in een pleidooi om juist dát boek de prijs toe te kennen. Daarnaast is van elk boek een kort fragment te vinden.

Een handige leidraad vormen de lijstjes You'll love this if... en You'll hate this if... bij de boeken van de longlist. Mensen die met de beste wil van de wereld niet begrijpen waarom iemand zijn of haar lichaam verminkt met tatoeages of piercings, kunnen beter niet beginnen aan The electric Michelangelo van Sarah Hall, want daarin is de hoofdpersoon een tatoeëerder. Wie wel tegen een portie realistisch geweld kan, maar niet gediend is van humor, zou Always the sun van Neil Cross kunnen proberen.

De website biedt onder de vlag My Booker favourites nóg twee bruikbare methoden om een – impulsieve of weloverwogen – keuze te maken uit de 22 boeken. Via een `impulsief'-menu kunnen gewenste ingrediënten worden gekozen, waarna op de site de titel verschijnt van het boek dat deze elementen bevat. Wie bijvoorbeeld in het keuzemenu `een vrouwelijke hoofdpersoon' en `spelend op het platteland' aanvinkt, krijgt A blade of grass van Lewis DeSoto aanbevolen. Wie een historisch boek zoekt met een mannelijke hoofdpersoon, moet The island walkers van John Bemrose eens proberen, is het advies.

Het `weloverwogen'-menu werkt met een schaal waarop de bezoeker de balans kan bepalen tussen onder andere traditioneel of experimenteel, een gedragen of snel tempo, en poëtisch of `down-to-earth' taalgebruik. Wie bijvoorbeeld een tamelijk experimenteel, snel en humoristisch boek zoekt, krijgt Cloud Atlas van David Mitchell aangeraden.

Deze Mitchell is volgens de bookmakers de grote favoriet om volgende week de prijs te winnen. Bezoekers van www.bookerprize.co.uk denken daar anders over: zij kunnnen voor de `People's Prize' hun voorkeur kenbaar maken voor een van de genomineerden. En in dat klassement staat de Zuid-Afrikaan Achmat Dangor met het boek Bitter fruit ruim aan de leiding. Vrijdag aan het begin van de middag had hij 204 stemmen, bijna veertig procent van het totaal.

www.bookerprize.co.uk