Black card

Shopaholic Estelle Gullit en haar man Ruud bezitten sinds kort een betaalkaart van titanium. Voor de happy few, hoorde Monique Snoeijen.

Ook in Nederland kan een select gezelschap voortaan beschikken over de Centurion Card van American Express, een exclusieve betaalkaart met een bijbehorende service die ,,het onmogelijke mogelijk maakt''. Zo'n black card van titanium kun je niet aanvragen, daar moet je voor worden uitgenodigd. En van alle ,,drukbezette, hardwerkende Nederlanders voor wie persoonlijke service een onderdeel van hun lifestyle is'' (de doelgroep) kreeg onder anderen shopaholic Estelle Gullit deze week, in het in aanbouw zijnde Jamie Oliver-restaurant Fifteen in Amsterdam, haar kaart.

Nu ja, krijgen – ze moet er evengoed tweeduizend euro per jaar voor betalen. Maar dan kan Estelle ook deelnemen aan speciale American Express shopping events, kan ze in hotels over de hele wereld vroeg inchecken en laat uitchecken of op tal van luchthavens toegang tot de VIP-lounge krijgen. Dat kon ze misschien toch al wel, maar nu staat er nog eens zeven dagen per week, vierentwintig uur per dag, een serviceteam voor haar klaar om al haar wensen te vervullen.

Bijvoorbeeld: een Engelssprekende papegaai vinden als vakantiegezelschap; een fanfarekorps bestellen op Valentijnsdag; een van de dalmatiërs van Disney's 101 Dalmatiërs kopen of een gesigneerd exemplaar van Harry Potter bij een jarig kind laten bezorgen. Dat zijn tenminste allemaal voorbeelden van ingewilligde wensen van Centurion Card-houders uit landen waar de kaart al langer bestaat: de Verenigde Staten, Engeland, Duitsland, Australië, Japan, Hong Kong en Mexico.

Wie voorlopig in ieder geval niet in aanmerking komen voor de black card zijn de nieuwe medewerkers van restaurant Fifteen; vijftien probleemjongeren die met de opleiding voor dit restaurant een nieuwe kans in het leven krijgen en die deze middag heel hard ,,amuse'' roepen terwijl ze rondgaan met brood met zwarte bonen en zeewier. Het TV-programma dat bij de opleiding hoort, is in november op Net 5 te zien, maar – in de woorden van de oprichter van het restaurant – ,,op de jongeren zit nog tot 8 december een embargo''. Dat wil zeggen: tot die tijd mag niemand ze interviewen of fotograferen. Niemand? Misschien wel Estelle met haar Centurion Card.