Belgacom zet best betaalde Belg opzij

Het Belgische telecombedrijf Belgacom heeft gisteren president-commissaris Jan Coene ontslagen, nadat die de afgelopen week verwikkeld raakte in een salarisschandaal.

Coene werd ontslagen als bestuursvoorzitter van de Belgische fabrikant van weefgetouwen Picanol, omdat hij op grond van geheime afspraken met de president-commissaris van het bedrijf de afgelopen drie jaar 22 miljoen euro verdiende. In het jaarverslag vermeldde Picanol slechts 3,7 miljoen euro aan salaris voor alle bestuurders samen. Ook president-commissaris Patrick Steverlynck werd uit zijn functie gezet, omdat hij de afspraken geheim hield. Hij blijft wel commissaris.

Coene ontving naast zijn salaris 6,1 miljoen euro tekengeld bij zijn aantreden, 6,5 miljoen euro bonus en 6,3 miljoen euro aan opties. Volgens De Standaard moet hij Picanol 7 miljoen terugbetalen.

De Belgische regering, grootaandeelhouder van Belgacom, maakte gisteren bekend dat Coene ,,in het belang van de onderneming'' opstapt bij het telecombedrijf en dat de regering zijn vertrek aanvaardt.

Coene was de best betaalde Belgische bestuurder aller tijden. Tot nu toe werd aangenomen dat de bestuursvoorzitter van bankverzekeraar Fortis (beurswaarde ruim 25 miljard euro) het meeste verdiende, maar de topman van Picanol, dat op de beurs circa 100 miljoen waard is, overtrof hem ruimschoots. Gemiddeld verdient een bestuurder van een groot Belgisch beursfonds 1 à 1,5 miljoen euro per jaar.