Balkenende: ,,Ik ben op weg naar gezondheid' (Gerectificeerd)

Premier Balkenende heeft het ziekenhuis na een maand verlaten. Hij moest ,,een belangrijke politieke periode' missen. ,,Maar ik ben goed vervangen', vertelde hij gisteren.

Op krukken verliet minister-president Balkenende gistermiddag rond half twee het IJsselland Ziekenhuis in zijn woonplaats Capelle aan den IJssel. Daar verbleef hij een maand wegens een ontsteking aan zijn voet, waaraan hij drie operaties onderging. Om `de voet' zat geen verband, maar een extra brede orthopedische schoen.

,,Het waren spannende weken', zei Balkenende. ,,De situatie was ernstig, maar het gaat beter. Het is nog niet helemaal goed, maar ik ben op weg naar gezondheid.' Daarna dankte hij het ziekenhuis en het personeel. Zijn vrouw Bianca en zijn dochtertje kwamen hem afhalen.

Achter een politielint stonden op tien vierkante meter vier camera's en een twintigtal journalisten te dringen in het `persvak' van de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD). De RVD maakte van het ontslag van Balkenende's uit het ziekenhuis een `mediamoment'. ,,Wij willen niet dat er straks allemaal pers bij hem voor de deur gaat staan. Daarom doen we het zo. We voorzien in een behoefte', vertelde de voorlichter van de RVD. Journalisten en cameramensen die erbij wilden zijn, moesten zich tevoren bij de RVD accrediteren.

De premier meldde de aanwezigen dat hij nu thuis zal revalideren. ,,Ik moet mijn voet beschermen, anders gaat de wond weer open. Aan het einde van de maand, bij de Europese top in Rome, hoop ik weer mee te draaien', zei hij.

Toch zal het volgens de artsen nog wel twee maanden duren voordat Balkenende weer helemaal aan het werk kan.

Balkenende is nooit echt weggeweest. Vanuit het ziekenhuis volgde hij de politieke onrust. ,,Een verdeeld Nederland is niet goed. Er zullen oplossingen gevonden moeten worden. Daar moeten we ons voor inzetten. Zalm heeft al opmerkingen gemaakt over een spaar-VUT en er zijn ook andere elementen genoemd.' Dat partijgenoot en staatssecretaris Van der Knaap (CDA) de situatie polste bij de vakbonden, stemde Balkenende heel tevreden. ,,Hij doet het goed.'

,,Het was een belangrijke politieke periode, maar ik ben goed vervangen. Zalm heeft de algemene beschouwingen goed gedaan een ook de ministers leverden goed werk. Ik vond het jammer dat ik er niet bij kon zijn', zei Balkenende. ,,Maar als je echt ziek bent, dan is er geen alternatief.'

Rectificatie

EU-grondwet

In het artikel Balkenende: ,,Ik ben op weg naar gezondheid' (16 oktober, pagina 3) is sprake van de Europese top in Rome. Bedoeld is de ondertekening van de EU-grondwet. De Europese regeringsleiders vergaderen op 5 november en 17 december in Brussel.