Tien jaar gemeentelijk optimisme

Bij alle tegenslagen rond de Haagse tramtunnel vertoont het gemeentebestuur een bewonderenswaardig optimisme. Een bloemlezing.

19-02-1998 – Ter hoogte van de Kalvermarkt stroomt water de tunnel binnen. ,,Niets aan de hand, het is een stabiele situatie'', zegt een gemeentewoordvoerder.

16-04-1998 – Vanwege het lek ligt het werk bij de Kalvermarkt al een tijdje stil. Voor vertraging hoeft niet gevreesd te worden, denkt de woordvoerder. ,,Op andere gedeelten wordt nu veel sneller gewerkt waardoor we tijd inhalen.''

19-08-1999 – Bijna anderhalf jaar later gebeurt er nog steeds niets. Volgens de woordvoerder omdat ,,de aannemer nog aan vereenvoudiging van de bouwmethode werkt''. In werkelijkheid ruziën de partijen achter de schermen over de meerkosten.

6-07-2000 – Een nieuw lek, nu bij station Spui, is volgens een woordvoerder ,,een incident'', en ,,snel te verhelpen''. ,,We hebben alle vertrouwen in de aannemer'', zegt directeur Stadsbeheer J. Wortel. Het duurt een jaar voordat het werk bij station Spui hervat kan worden.

22-07-2000 – Volgens burgemeester Deetman is het ,,niet aannemelijk dat tijdens de bouw nog problemen kunnen ontstaan vanwege grondwater of grondverschuivingen''. Toch is het een klein jaar later weer raak. Ter hoogte van de Hema is een derde lek, dat snel gedicht wordt.