Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Aandacht voor de Haagse tramtunnel die zaterdag officieel wordt geopend. De tunnel had al in 1999 klaar moeten zijn maar lekkages en constructieproblemen vertraagden de bouw met vijf jaar. Ned.2, 18.20-19.05u.

Netwerk. Aandacht voor het rapport van de commissie-Lemstra over de miljoenenaffaire in het Rotterdamse Havenbedrijf en mogelijke consequenties voor de voormalig directeur W. Scholten en verantwoordelijk havenwethouder Wim van Sluis. Ned.1, 20.30-21.00u.

Nieuwslicht. Aandacht voor stakingen in het openbaar vervoer, de debatten tussen Bush en Kerry én, naar aanleiding van de affaire met de inmiddels teruggetreden officier van justitie Joost Tonino, hoe men gegevens op de harde schijf van een pc echt kan wissen. Ned.3, 21.15-22.00u.

Nova. Gesprek met vice-premier Thom de Graaf over de sociale onrust in Nederland. Ook een debat tussen oud-CDA-voorzitter Marnix van Rij en CDA-burgemeester Sjaak van der Tak over het gebrek aan leiderschap in hun partij. Ned.3, 22.20-23.05u.

DOCUMENTAIRE

Timewatch: The mystery of the Black Death. Historische documentaire over de `zwarte dood' die in de veertiende eeuw de halve populatie van Europa uitroeide. Wetenschappers en historici hebben bewijs gevonden dat de uitbarsting van de pest niet kan worden toegeschreven aan ratten. BBC2, 22.00-22.50u.

PRAATPROGRAMMA

Barend & Van Dorp. Gasten zijn Edwin Rutten die met de Ome Willem Jubileum Show in theaters begint en ex-wethouder Rob Oudkerk. RTL4, 22.50-23.50u.

FILM

Get Carter (Stephen T. Kay, 2000, VS). Remake van gelijknamige film van Mike Hodges (1971) is gangsterwraakdrama met bizarre vondsten. Sylvester Stallone als snobistische klusjesman van gokbazen uit Las Vegas, wiens zijden pakken zelden een kreukje vertonen. SBS6, 20.30-22.30u.

X-Men (Bryan Singer, 2000, VS). Verfilming, door de regisseur van The Usual Suspects, van de Marvel Comics-sciencefictionstrip over gemuteerde superhelden in een universele strijd tussen Goed en Kwaad. Draait per saldo om de special effects van met bliksem smijtende, in reptielen veranderende olympische goden van de nabije toekomst. Yorin, 20.30-22.20u.

American Beauty (Sam Mendes, 1999, VS). Zie tv-vooraf. Net5, 21.05-23.15u.

Six Days, Seven Nights (Ivan Reitman, 1998, VS). Romantische avonturenkomedie voor het hele gezin. Dranklustige vrachtpiloot Harrison Ford en jonge damesbladredactrice Anne Heche stranden op onbewoond eiland. VRT, 21.40-23.17u.

Les enfants de l'amour (Geoffrey Enthoven, 2002, België). `Geacteerde documentaire' doet naturalistisch verslag van een weekeinde van de drie kinderen van een van twee vaders gescheiden moeder. Met digitale videocamera gedraaid drama wist twee jaar geleden nog door te dringen tot het hoofdprogramma van het filmfestival Rotterdam. Canvas, 23.15-0.45u.

No Man's Land (Danis Tanovic, 2001, Bosnië-Herzegovina/Slov./It./Fr./GB/Belg.). Speelfilmdebuut van Tanovic (1969) over de oorlog in Bosnië, die hij zelf als cameraman meemaakte. Titel is een adequate benaming voor de lege stellingen in een onbenoemd gebied in het voormalige Joegoslavië. Drie soldaten zijn er in een eigenaardige patstelling geraakt, in een loopgraaf. De waanzin van de door Tanovic tot een soort Wachten op Godot ingedikte tragikomedie won vele prijzen, waaronder de scenarioprijs in Cannes, een Golden Globe en de publieksprijs van het filmfestival Rotterdam. Ned.3, 23.55-1.30u

RADIO

Kunststof. Gesprek met astronoom Vincent Icke over zijn bundeling verhalen over de wetenschap Passie en precisie. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. Na het uitzicht van fotograaf Bert Nienhuis in Amsterdam correspondent Peter Dam over lokale radio in Papoea Nieuw Guinea. Verder besprekingen van de literaire thriller Harder dan sneeuw van de Vlaamse schrijver Stefan Hertmans en film Ae Fond Kiss van de Engelse regisseur Ken Loach. In het tweede uur praat schilder Rinke Nijburg over de religieuze onderwerpen in zijn schilderijen, etsen en materiaalgebruik. 747AM, 21.02-23.00u.

Casa luna. Gesprek met de directeur van de Turkse moslimorganisatie Milli Görüs, Haci Karacaer, over de ramadan en de verschijning van de koran voor kinderen. Radio 1, 0.04-0.45u.