Shell levert Russisch gas aan Amerika

De Koninklijke/Shell Groep gaat Russisch gas verkopen in Mexico en de Verenigde Staten. Het energieconcern tekende gisteren een contract, waardoor het de komende twintig jaar verzekerd is van gas uit het Russische gasproject Sakhalin II.

Het contract met de Sakhalin Energy Investment Company, de onderneming die het gasproject ontwikkelt en exploiteert, heeft een waarde van 6 miljard dollar (4,9 miljard euro). Het is de eerste keer dat Russisch aardgas wordt verkocht op de Noord-Amerikaanse markt, een markt waar de vraag naar gas de komende decennia sterk zal stijgen. Rusland heeft enorme gasreserves en transporteert die al wel naar Azië en Europa. De eerste transporten moeten in 2008 aankomen in het Mexicaanse schiereiland Baja California, ten zuiden van de Amerikaanse staat Californië.

Met het contract heeft Shell niet alleen deze nieuwe markt voor Russisch gas aangeboord, maar heeft het inmiddels ook de helft van het gas uit Sakhalin II verkocht. Shell is voor 55 procent mede-eigenaar van het project in Oost-Rusland, samen met de Japanse ondernemingen Mitsiu en Mitsubishi.

De overeenkomst komt zeer gelegen voor Shell. Het concern was dit jaar vooral negatief in het nieuws als gevolg van de neerwaartse bijstelling met 23 procent van de `bewezen' olie- en gasreserves. Het Nederlands-Britse concern stuurde drie topmanagers de laan uit, kreeg forse boetes van internationale beursautoriteiten en is onder druk van aandeelhouders momenteel bezig met een onderzoek naar mogelijke veranderingen in de bedrijfsstructuur. De uitkomst van dit onderzoek wordt volgende maand gepresenteerd.

Het gas kan vanuit Rusland naar Mexico worden verscheept omdat het eerst vloeibaar wordt gemaakt. Dit proces, waarbij het gas sterk wordt afgekoeld (Liquified Natural Gas, LNG), wordt in Mexico weer omgekeerd waarna het gas per pijpleiding verder wordt getransporteerd. De fabrieken in Mexico worden nog gebouwd door het Amerikaanse Sempra Energy en zijn in 2008 klaar.