Ramsj

Andrew Williams: The battle of the Atlantic. Gebonden, BBC Worldwide 2002, van €27,80 voor €9,–. De Boekenmarkt Den Haag (070 3658226)

Spannend boek over de zesjarige (1939-1945) `Slag om de Atlantische Oceaan', gevoerd tussen Engelse en (later) Amerikaanse oorlogsschepen aan de ene kant, en de `U-Boote' van admiraal Dönitz aan de andere. Inzet was de bevoorrading van Engeland vanuit Amerika, en de honderden konvooien van koopvaardijschepen die daar zorg voor droegen. Ook bij De Boekenmarkt: Operatie Barbarossa. De oorlog van Hitler en Stalin van Laurence Rees, een studie over de Duitse invasie van de Sovjet-Unie op 22 juni 1941, en de bittere strijd die daarop volgde (met uiteindelijk meer dan dertig miljoen slachtoffers). Van €22,50 voor €8,95.

Dick Bruna: Boekomslagen. Gebonden, Centraal Museum Utrecht 2001, van €25,– voor €12,50. Scheltema Amsterdam

Catalogus met ruim honderd reproducties van boekomslagen die Dick Bruna in de jaren vijftig en zestig maakte voor de serie `Zwarte Beertjes': kleurrijke, eenvoudige maar tegelijk expressieve voorstellingen, waarbij Bruna zich liet inspireren door Matisse, Léger en kunstenaars van De Stijl. Opgenomen zijn onder meer titels van Havank (Caviaar en cocaïne), Simenon (Maigret en het lijk zonder hoofd) en Jean Bruce (Vol gas voor O.S.S.117). Het aardige voorwoord is van Bert Jansen.

Constantine P. Cavafy: Before time could change them. The complete poems. Gebonden, Harcourt 2001, van €28,- voor €8,95. Scheltema Amsterdam

Theoharis C. Theoharis maakte een nieuwe Engelse vertaling van het werk van Kavafis (1863-1933), de beroemde Griekse dichter die woonde en werkte in Alexandrië. Veel indrukwekkende gedichten over de klassieke oudheid, maar het mooiste zijn toch wel de (homoseksuele) liefdesgedichten, vaak gekoppeld aan thema's als ouderdom en vergankelijkheid (zoals in het gedicht waaraan de titel van de bundel is ontleend).

Bij Scheltema ligt ook een partij hardcovers van The crimson petal and the white, de befaamde, inmiddels bijna klassieke roman uit 2002 van Michel Faber (van €25,95 voor €7,50). Echt klassiek is Middlemarch van George Eliot, een lijvige pil uit 1871 die pas in 2002 in het Nederlands werd vertaald. Fraai uitgegeven door Athenaeum - Polak & Van Gennep. Bij Roelants Nijmegen, van €24,95 voor €16,– (betreft een aantal licht beschadigde exemplaren).

Theo Vijgen: Amerika! Een reis door het land van Donald Duck en Coca Cola. Paperback, SUN 2000, van €14,50 voor €3,99. De Slegte

`Misschien vind je niet alles wat je over Amerika wilt weten in dit boek, maar wel véél. Veel wonderbaarlijke dingen, want Amerika is een wonderbaarlijk land, waar je niet gauw op uitgekeken raakt. Veel leesplezier!' aldus Vijgen in de inleiding van dit leuke kinderboek dat ook – dankzij de vele smeuïge wetenswaardigheden – voor volwassenen de moeite waard is. Een paar onderwerpen: Greyhound-bussen, Amerikaanse autonummerplaten, Route 66, `hanging judge' Isaac Parker, cheerleaders, T-bone steak, Halloween, Kennedy en Nixon, soaps en sitcoms, etc.

Diane Cole Ahl: Benozzo Gozzoli. Gebonden, Yale University Press 1996, van €89,50 voor €37,50. Premsela Amsterdam (020-6624266)

De Florentijnse renaissance-schilder Benozzo Gozzoli (1420-1497) stond in zijn eigen tijd in hoog aanzien, en ook in de zestiende en zeventiende eeuw werd zijn werk alom geprezen. Daarna ging het bergafwaarts met zijn faam, met als treurig dieptepunt een publicatie uit de negentiende eeuw waarin Benozzo als `een tweederangs Florentijn' en `een ongetalenteerde epigoon van Fra Angelico' werd omschreven. Maar zie daar: sinds enkele decennia maakt hij een sterke comeback, met als voorlopig eindresultaat dit schitterende, uitputtend gedocumenteerde boek dat afsluit met een catalogue raisonné.

Frédéric Bastet: Helse liefde. Over Marie d'Agoult, Frédéric Chopin, Franz Liszt, George Sand. Paperback, Querido 1997, van €33,35 voor €9,95. Scheltema Amsterdam; Donner Rotterdam

`Een vierstemmige fuga' (zoals Bastet zijn boek typeert) over de levens en vaak roerige onderlinge verhoudingen van Liszt, Chopin en hun beide minnaressen, respectievelijk Marie d'Agoult – gravin, feministe en schrijfster – en George Sand. De biografie beslaat de periode 1830-1849, aan het eind waarvan de twee liefdesrelaties in haat en nijd uiteen zijn gevallen en d'Agoult en Sand in twee autobiografische romans gehakt hebben gemaakt van hun voormalige helden. Meer dan zeshonderd pagina's, geschreven in de kenmerkende verteltrant van Bastet: geestig, erudiet, en vol met smakelijke anekdotes.

Matthias Harder: Nelly. Paperback, Prestel 2001, van €22,50 voor €9,95. Roelants Nijmegen (024-3221734)

Overzicht van het oeuvre van de Griekse fotografe Elli Soyoultzoglou (1899-1998), beter bekend onder haar in Amerika aangenomen werknaam Nelly. Degelijke tekst, zowel in het Engels als in het Duits, begeleid door precies zestig foto's met een keur aan onderwerpen: portretten, wolkenkrabbers, landschappen, oude ruïnes, en naaktdanseressen op de Acropolis, een reeks foto's uit 1927 die destijds een groot schandaal in Athene veroorzaakte.

    • Henk Lagerwaard