OM laat `terreurverdenking' vallen

Het openbaar ministerie verdenkt vier mannen die op 30 juli werden gearresteerd niet langer van het voorbereiden van een terroristische aanslag. Dat heeft het landelijk parket bekendgemaakt. De vier zullen alleen worden vervolgd wegens verboden wapenbezit en het in bezit hebben van een vals paspoort.

De vier mannen, een Saoediër, een Jemeniet en twee Nederlanders, zitten sinds 30 juli vast. Ze werden opgepakt nadat twee mannen eind juni in het centrum van Den Haag staande werden gehouden door de marechaussee, die het verdacht vond dat de mannen vanuit de auto video-opnamen maakten. Het daaropvolgende onderzoek leidde tot de arrestaties van de vier en de doorzoeking van drie woningen. Daarbij werden een vuurwapen en munitie, een kogelvrij vest en een aantal videobanden aangetroffen.

Het daaropvolgende onderzoek van de Nationale Recherche heeft echter ,,onvoldoende bewijs voor een succesvolle vervolging van de verdachten'' opgeleverd, zo laat het OM nu weten. Zo zijn er geen aanwijzingen gevonden dat de mannen behoren tot een extremistische organisatie of netwerk. Ook onderzoek naar banden met andere terrorismeverdachten leverde niets op, aldus het OM.

Volgens J. Taekema, advocaat van een van de verdachten, rechtvaardigt de dagvaarding tegen zijn cliënt ,,eigenlijk niet eens berechting door de meervoudige kamer''. Zijn cliënt, een 28-jarige Nederlandse moslim van Surinaamse afkomst, is `medeplegen' van verboden wapenbezit ten laste gelegd.

De advocaat heeft de door twee verdachten gemaakte videobeelden inmiddels bekeken. Volgens hem blijkt daaruit dat de twee mannen op weg zijn naar de Soedische ambassade in Den Haag, en telefonisch ambassadepersoneel de weg vragen. ,,Het OM vond het vooral verdacht dat vanaf de snelweg de afslag Den Haag-Scheveningen is gefilmd'', aldus Taekema. De mannen hebben ook, zoals al eerder bekend werd, gefilmd in pretpark De Efteling en, naar nu blijkt, in Diergaarde Blijdorp.

In Nederland zitten nog diverse andere personen vast op verdenking van terrorisme. In het Utrechtse onderzoek naar het bezit van explosieven is dat de 37-jarige Hassan O. en het 30-jarige Brusselse familielid van het gezin uit de Bucheliusstraat waar de politie eind september binnenviel. Daarmee in verband staat de zaak van de AIVD-medewerker die `staatsgeheimen' zou hebben doorgegeven aan een groep van drie Marokkaanse mannen die weer bekenden zijn van Hassan O., en allemaal vastzitten. Daarnaast is er nog de zaak tegen Samir A. die verdacht wordt van de voorbereiding van aanslagen omdat er bij hem plattegronden gevonden zijn van onder meer de Tweede Kamer en de kerncentrale in Borsele.