NMa verlaagt boetes voor bouwfraude

De vierhonderd wegenbouwers die de kartelautoriteit NMa gisteren heeft aangeklaagd wegens fraude, betalen aanzienlijk lagere boetes dan ze volgens de gebruikelijke boeteregeling zouden moeten betalen.

Voor de wegenbouwers blijkt de kartelautoriteit NMa een speciale boeteregeling te hebben ontworpen. Daardoor betalen de bedrijven – als ze schuldig worden bevonden – slechts een kwart van het bedrag dat de NMa had kunnen opleggen als de standaardboeteregeling was toegepast.

De speciale regeling is tot stand gekomen na overleg tussen voorzitter E. Brinkman van het Algemeen Verbond Bouwbedrijf (AVBB) en directeur-generaal P. Kalbfleisch van de NMa. Minister Brinkhorst (Economische Zaken) heeft ermee ingestemd.

De bouwwfraudeaffaire, die in 2001 werd onthuld, draait om jarenlange verboden werk- en prijsafspraken tussen bouwbedrijven. De bouwfraude is vorig jaar onderzocht door een parlementaire enquêtecommissie. Op dit moment loopt een rechtszaak tegen vier grote bouwbedrijven en twaalf topfunctionarissen. De NMa heeft gisteren vierhonderd wegenbouwers aangeklaagd en gaat dat nog doen met bouwbedrijven in andere sectoren (woningen, kantoren).

De wegenbouwers hadden volgens de standaardregeling samen een maximale boete van in totaal meer dan een miljard euro kunnen krijgen. Nu kunnen de gezamenlijke boetes nog oplopen tot enkele honderden miljoenen euro's. Wat de NMa precies aan boetes oplegt wordt volgend voorjaar bekend.

Belangrijkste verschil is dat de NMa volgens de standaardregeling een boete kan opleggen over álle jaren dat de wet is overtreden, terwijl de voor de wegenbouwers ontworpen regeling deze periode beperkt tot één jaar. Ook voorziet de nieuwe regeling in een korting van 15 procent op de boete.

Kalbfleisch van de NMa zegt dat de speciale regeling nodig was ,,vanwege de aard en de omvang van het gebleken kartelgedrag in de bouwsector'' en ,,de gevolgen die het onverkort toepassen van de bestaande regeling (..) voor de sector in zijn geheel zou hebben''.

Volgens een woordvoerder van de brancheorganisatie AVBB zou de bouwsector collectief ,,omvallen'' als de boetes van de standaardregeling worden opgelegd. ,,Dat zou om immense bedragen gaan. Het failliet van de bouw kan ook niet de bedoeling van de NMa zijn.''

De speciale regeling komt volgens Kalbfleisch tegemoet aan de ,,bijzondere omstandigheden en de oproepen van de NMa en de regering aan de ondernemingen in de bouwsector om schoon schip te maken''.

De Tweede Kamer reageert verdeeld op het beleid van de NMA. ,,De bouwfraude is ooit begonnen in een sfeer van geheim vooroverleg en lijkt te eindigen in besloten naoverleg'', aldus het Kamerlid Depla (PvdA).

reacties: pagina 15