Niets blijft Yukos bespaard

Aan de martelgang van het Russische olieconcern Yukos lijkt maar geen einde te komen. Niet alleen zet het ministerie van Justitie van Rusland vaart achter de voorgenomen verkoop van de grootste werkmaatschappij van Yukos, Yuganskneftegaz, maar het lijkt er ook nog eens op dat die divisie voor een appel en een ei van de hand zal worden gedaan.

Dresdner Kleinwort Wasserstein (DKW), de zakenbank die de opdracht kreeg de divisie te waarderen, kwam volgens een insider met een reële waarde van 15,7 tot 18,3 miljard dollar op de proppen. Toch lijkt het Kremlin het advies van DKW naast zich neer te leggen en aan te sturen op een waardering van 10,4 miljard dollar, die in het rapport van de bank wordt genoemd als slechtst denkbare mogelijkheid. De Russische minister van Justitie heeft gezegd dat die waardering rekening houdt met het `grote risico voor een potentiële koper' van de Yukos-divisie.

Maar het Kremlin bedient zich van een cirkelredenering om de lage waardering te rechtvaardigen. Yukos vertegenwoordigt slechts een risico omdat de regering erop uit lijkt te zijn het concern hoe dan ook de nek om te draaien. De berg belastingaanslagen van Yukos kan op een totaalbedrag van zo'n 9 miljard dollar uitkomen, waarvan 2,6 miljard dollar betaald is.

Zonder de redenen voor de heksenjacht op Yukos uit de doeken te hebben gedaan, heeft de regering het concern niet toegestaan de belastingschuld in termijnen te voldoen. In plaats daarvan dwingt zij de verkoop van Yuganskneftegaz af. De waardering van die divisie kan zelfs nog lager uitvallen, vooral wanneer geïnteresseerde bedrijven de veiling mijden uit angst voor juridische consequenties of zelfs hogere belastingaanslagen. Dat zou het Kremlin om twee redenen goed uitkomen. In de eerste plaats zouden de aandeelhouders van Yukos erdoor tekortgedaan worden, en dus ook de grootste aandeelhouder, Michail Chodorkovski, de Russische oligarch die terechtstaat wegens fraude en belastingontduiking. Het bedrijfsonderdeel zou daarnaast binnen het bereik komen van Russische kopers, bij voorkeur staatsbedrijven. Dat kan ook de reden zijn dat de regering Yuganskneftegaz bij stukjes en beetjes wil verkopen. Maar zulke plannetjes zullen beslist niet bijdragen aan een verbetering van het kwijnende beleggerssentiment in Rusland.

Onder redactie van Hugo Dixon. Voor meer commentaar: zie www.breakingviews.com. Vertaling Menno Grootveld.