Maffiabaas wekt irritatie in Italië

In Italië is onrust ontstaan over de uitstapjes buiten de gevangenis van Enzo Brusca, een maffiabaas die vijf moorden op zijn geweten heeft, waaronder die op Giovanni Falcone, de beroemde antimaffiarechter, en die op de 11-jarige Giuseppe di Mateo die hij eigenhandig wurgde en vervolgens liet oplossen in zuur.

Twintig jaar moet Brusca uitzitten. Maar acht jaar na zijn arrestatie heeft hij eens in de 45 dagen enkele dagen vrij en vertrekt hij naar hotels met zwembaden, waar de politie hem beschermt tegen zijn maffiose vijanden.

Brusca dankt deze milde behandeling aan het feit dat hij de politie heeft geholpen bij het opsporen van andere maffiosi. Hij besloot tot medewerking nadat in 2001 de wet op de spijtoptanten in werking trad. Deze wet voorziet in garanties, gunsten en hulp aan criminelen die meewerken met justitie.

Gunsten overigens die Brusca zelf nog niet ver genoeg gaan, getuige de brief die hij aan de rechter in Palermo schreef. ,,Geef me op zijn minst de zaken die het leven prettiger maken. Niet voor mij maar voor mijn vrouw. [...] Wat ik jullie vraag? Een telefoontje.''

Politiek Italië vraagt zich nu af of men niet wat is doorgeschoten met het verlenen van gunsten aan criminele spijtoptanten. Minister Roberto Calderoni van Justitie heeft inmiddels een onderzoek laten instellen bij de rechtbank in Rome die beslist over het toezicht op criminelen. En zijn collega Enrico la Loggia (Regionale Politiek) erkent dat de in 2001 aangenomen wet ,,onverwachte bijeffecten'' heeft en moet worden bijgesteld.

Maar de officier van Palermo, Piero Grasso, die veel maffiazaken doet, hamert op de noodzaak van dit soort gunsten om criminelen tot medewerking te bewegen. ,,In Amerika gaat men nog veel verder. Daar kan een crimineel worden vrijgesteld van vervolging als hij justitie helpt.''