Hoe word je kinderboekenschrijver?

Deze week viert de Kinderboekenweek haar vijftigste verjaardag. En wat is er nou spannender dan speciaal voor die verjaardag als een echte schrijver zelf een boek te maken?

Veertien kinderen van basisscholen in Nederland deden dat, zij schreven De jongen die het leven tegemoet ging.

,,Sommige kinderen hebben problemen, maar doen zich op school heel anders voor. Zo kan je beste vriend ineens aan de drugs zijn zonder dat je het weet'', zegt Quint Italianer (11) uit Abcoude. Zijn verhaal, over Jamie en zijn vrienden die allemaal een geheim hebben, is een van de veertien verhalen die schrijver Rindert Kromhout het beste vond en in een boek bij elkaar zette. In totaal stuurden zevenduizend kinderen hem een brief met het onderwerp `Hoe leef ik nu en wat wil ik later worden?'

Quints verhaal is misschien wat treurig, maar hij zelf is dat niet. ,,Het is leuk om 's avonds in bed te liggen en na te denken over welke grapjes mensen aan het lachen maken.'' In Quints verhaal zitten inderdaad wat grapjes, maar het is toch vooral serieus en ernstig. Jamie's moeder drinkt te veel, Justine's moeder zit in de gevangenis en Martin plast nog in zijn bed. En de kinderen deden op school allemaal alsof er niks aan de hand was.

Het is niet gemakkelijk om een goed verhaal te maken, en helemaal niet eentje dat nog in een boek moet. De uitgekozen kinderen kregen daarom hulp van echte schrijvers. Een van hen is Anton van der Kolk. Anton wilde toen hij zelf elf was voetballer worden, maar ,,ik had niet genoeg talent. Toen ben ik journalist geworden en daarna kinderboekenschrijver.'' Hij vond het erg leuk om de kinderen te helpen. Bovendien konden de kinderen hem ook nog wat leren. Juliëtte Schmidt (11) uit Berkel en Rodenrijs schreef over een vakantie op Aruba. Ze vertelt over de Arawakken-indianen die als eersten op het eiland woonden, een paar eeuwen geleden. Dat wist Anton nog niet.

Juliettes vader komt van Aruba en ze is er zelf wel eens op vakantie geweest, vandaar dat de hoofdpersoon bijna dezelfde naam heeft: Juultje. Juultjes zusje heet Alysia haar broertje Mike, net als die van Juliëtte. ,,De indianen zijn ook echt, maar het meeste heb ik zelf verzonnen, en bij het stukje over het carnaval heeft mijn vader me geholpen'', zegt ze. Later wil ze best kinderboekenschrijfster worden, als dat lukt. Van Anton leerde ze al dat je moet zorgen dat je stukjes tekst zo spannend eindigen, dat mensen vanzelf verder willen lezen. Anton geeft nog even zijn beste tip: ,,Veel oefenen, veel lezen en je moet wel tegen kritiek kunnen.'' Dat klopt volgens Juliëtte: ,,Het moest wel drie keer opnieuw!''

Jammer genoeg is De jongen die het leven tegemoet ging niet zomaar te krijgen: je moet er deze maand een rekening bij de ABN Amro-bank voor openen. Maar misschien ben je nu in ieder geval op een idee gebracht, en bedenk je vanavond in bed je eigen verhaal