Het beeld

Wat je van de gisteren opnieuw door de VPRO uitgezonden documentaire Journeys with George kunt leren is de beste tactiek in de omgang met persmensen die je niet welgezind zijn. Tijdens zijn vorige verkiezingscampagne stelde George W. Bush zich aanvankelijk nogal kil en afstandelijk op tegen de mediakaravaan in zijn kielzog. Hij verloor de eerste twee primaries en op advies van strateeg Karl Rove tapte hij uit een ander vaatje. Hij ging vriendschappelijk doen, maakte grapjes, trok malle gezichten en dolde vooral met de producente van NBC, Alexandra Pelosi, die in haar vrije tijd met een minicameraatje Bush volgde op dezelfde manier als dat veertig jaar eerder gebeurde in de direct cinema-klassieker Primary met de campagne van Jack Kennedy. Bush neemt Pelosi serieus, omdat haar moeder Nancy een vooraanstaand Democratisch politica is. Dus flirt hij, plaagt en houdt een blikje alcoholvrij bier van Youp van 't Heks favoriete merk (imported from Holland) voor haar camera omhoog.

Alexandra en haar nieuwe Nederlandse vriend, ontmoet in Amsterdam bij IDFA, zagen we deze week terug in het RTL Nieuws. Ze maken samen een nieuwe verkiezingsfilm, en de vriend kijkt zijn ogen uit in het hart van de macht.

De top van de Amsterdamse Hells Angels drinkt geen Buckler maar Sourcy Blauw. Achter een tafel vol bronwaterblikjes stonden vier mannen van het Amsterdamse chapter voor Zembla (VARA) Dirk Bayens te woord, na een lange mediastop. Die was gedeeltelijk effectief geweest. Zembla laat zien hoe na bedreiging van en fysiek geweld tegen Henk van Dorp en Frits Barend beiden in hun uitzending excuses aanboden voor het betitelen van de Angels als een criminele organisatie. Een aanklacht van studiogast en D66-politica Lousewies van der Laan wegens mishandeling werd nooit behandeld. Sindsdien hebben Barend & Van Dorp nooit meer iets onaardigs gezegd over de motorclub.

Na het afzetten van hun voorzitter en de moord op drie aanvoerders van het Limburgse chapter ontstond een nieuwe behoefte de pers te woord te staan. Vice-president Harry, spraakzamer dan de nieuwe voorzitter Unu, legde uit dat emotie altijd belangrijker is dan verstand. Dus kon hij zich wel voorstellen dat er zo vlak na de moord op ,,zijn broer Sam Klepper'' geen tolerantie was voor verdachtmakingen.

Op de wekelijkse clubavond komt een andere vriend, Heinekenontvoerder Willem Holleeder, altijd een biertje halen. Wat kan daar nu op tegen zijn? Banden met de georganiseerde misdaad? Betrokkenheid bij drugshandel en moorden? Allemaal verdachtmakerij door justitie en media. Inderdaad citeerde Zembla woordvoerders van de Deense, Canadese en Belgische politie, die stuk voor stuk beweerden dat de Amsterdamse Angels een leidende criminele rol spelen in Europa. Maar dat is dus allemaal niet waar. Het was een mooi gesprek, dat deed denken aan een groepsinterview met Tony Soprano en zijn mannen, die geen idee hebben hoe justitie op het idee komt dat ze gewelddadig zouden zijn. Met wie zulke leugens verspreidt, willen ze wel eens praten.

    • Hans Beerekamp