Genomineerden voor de Booker Prize 2004

Zes boeken zijn genomineerd voor de vooraanstaande Man Booker Prize, die dinsdagavond 19 oktober wordt uitgereikt. Drie daarvan, waaronder twee romans waarin de Amerikaanse schrijver Henry James een belangrijke rol speelt, zijn eerder in deze bijlage besproken. Bas Heijne prees afgelopen vrijdag de biografische roman `The Master' van Colm Tóibín (Picador) om de `rustige, precieze stijl [die] James' innerlijk toont als een plaats waarin zuivere wanhoop en een wurgend verlangen huizen'. Een half jaar geleden beschreef Heijne `The Line of Beauty' (Picador), Alan Hollinghursts roman over een homoseksuele James-liefhebber in het Engeland van de jaren tachtig, als `vijfhonderd bladzijden prachtig proza', hoewel het hem stoorde `dat de schrijver zelf [...] begint te zwelgen in het milieu dat hij op andere momenten zo genadeloos weet te ontmaskeren' (21-05-04). Over `Cloud Atlas' van David Mitchell was Toef Jaeger enthousiast: het verhaal van zes levens die zijdelings met elkaar zijn verbonden, lijkt geforceerd van structuur, maar `is vooral overweldigend [...] een indrukwekkend boek waarbij alles je gaat duizelen en de aanvankelijke bezwaren kwaliteiten blijken te zijn' (23-07-04).

De andere drie romans van de Booker-shortlist komen op deze pagina aan bod, in een interview met de Zuid-Afrikaan Achmat Dangor, schrijver van `Bitter Fruit', en in recensies van `The Electric Michelangelo' van Sarah Hall en `I'll Go to Bed at Noon' van Gerard Woodward. Wie alle recensies naast elkaar legt, zou zeggen dat David Mitchell de grootste kanshebber is op de Booker Prize 2004; en dat denken de Britse bookmakers ook.

Een interview met Mitchell is te vinden in het Cultureel Supplement van vandaag, pagina 23.