Een kat kijkt graag tv

Katten houden van de televisie. Die is lekker warm om boven op te liggen. Maar ze zien er ook wat op. Snel bewegende dingen, het liefst beestjes met ogen en oren vinden ze altijd weer boeiend.

Vooral als die een beetje springerig bewegen, maar af en toe ook even stilstaan. Dan zou de kat toe kunnen slaan. Een kat houdt nu eenmaal van jagen. Zoals wij het liefst naar snelle auto's en vechtende mensen kijken, kijken katten dus het liefst naar muizen of vogels.

Het is wel verwarrend voor ze. Net als een schilderij is het beeld een plat plaatje. Wij kunnen daar wel diepte bij verzinnen, maar de meeste katten lukt dat niet. Die zien een muis die aan komt lopen niet dichterbij komen, maar groter en groter worden. Dat is natuurlijk niet prettig jagen. Je zou er nachtmerries van krijgen.

Toch houden katten van natuurprogramma's. Nogal wat katten blijven ongeïnteresseerd opgerold op de bank liggen – totdat je naar een natuurprogramma zapt. Op dat moment raken ze opgewonden en kijken met grote ogen toe. Allerlei bewegingen van dieren vinden ze mooi. Maar documentaires als `Het Geheime Leven van de Muis' vinden ze toch het mooist. En het liefst hebben ze daar gewoon geluid bij, geen commentaar en al helemaal niet zo'n zeurderig muziekje.

Sommige tv kijkende katten hebben echt talent: die zien alle dieren zoals dat eigenlijk hoort. Muizen en vogels vinden ze prachtig, als ze maar niet te groot in beeld komen. Maar ze zijn onderdanig voor leeuwen en jachtluipaarden. En bang voor wolven en honden.

Eén Engelse kat is werkelijk alleen maar geïnteresseerd in ijsberen. Maar balletjes zijn natuurlijk ook mooi, als ze maar bewegen. Katten kunnen tureluurs worden van nerveus getafeltennis. Aan zo'n heen en weer schietend balletje zitten hun ogen vastgekleefd. Biljart is wat rustiger. Er zijn nogal wat katten die graag snooker zien – met balletjes die aan de zijkant van de tafel in holletjes verdwijnen. Jonge katten gaan dan snel achter de tv kijken. Natuurlijk proberen katten ook wel een bal van het scherm te plukken. Toink! springen ze dan tegen het glas, of hun nagels krassen er kansloos overheen.

Maar er zijn ook stille genieters, die alleen maar toekíjken. Ook wel naar sport zonder bal, met een rare voorkeur. Eén Amerikaanse kat vindt springpaarden altijd machtig mooi. Een andere kan kunstschaatsen erg waarderen, maar alleen door vrouwen. Misschien komt dat door dat wapperende rokje.