Doorgroeistoel of Tripp Trapp?

Gamma, de keten van bouwmaterialen en woningartikelen, haalt duizenden stoelen kinderstoelen terug naar de filialen. Het gaat om de populaire `Doorgroeistoel'. De stoel van Gamma leek zo sterk op de Tripp Trapp van de Noorse fabrikant van designstoelen Stokke, dat die Gamma een proces aandeed voor inbreuk op het auteursrecht. De Haagse rechtbank stelde Stokke op 24 september in het gelijk.

De rechter sprak van een ,,inbreuk op grote schaal'', die ,,ernstig van aard'' was. Gamma verdedigde zich in dit proces niet, zoals in inbreukzaken veel gebeurt, door te zeggen dat Tripp Trapp geen auteursrecht heeft, of dat de doorgroeistoel niet lijkt op de Tripp Trapp. Gamma verweerde zich alleen tegen de in zin ogen te strenge hersteleisen.

Gamma moest de verkoop van de stoel direct staken, op straffe van een dwangsom van 10.000 euro per dag. Daarnaast moest Gamma in de eigen reclamekrant en op de website een voorgeschreven tekst publiceren. Hierin geeft Gamma toe dat het inbreuk heeft gemaakt op de rechten van Stokke en ontwerper Peter Opsvik. Tevens doet Gamma een oproep om alle stoelen terug te brengen naar een van de filialen. De klanten krijgen de aanschafprijs volledig vergoed.

Om hoeveel stoelen het precies gaat, is niet bekend. Gamma doet geen mededelingen over de zaak, niet over een eventuele schadevergoeding en ook niet over de totale strop voor het bedrijf. Maar op de rechtszitting stond al vast dat er in twee dagen 1.500 exemplaren zijn verkocht. De totale partij bedroeg 4.200 stoelen. Gamma is nog ,,in onderhandeling'' met Stokke over verdere afhandeling van de zaak, inclusief mogelijke schadevergoeding.

Ook Stokke geeft geen commentaar, maar de zaak is volgens een woordvoerder van de fabrikant geen uniek geval. ,,We controleren de hele tijd of bedrijven onze ontwerpen illegaal kopiëren. We hebben vrijwel continu rechtszaken. This is business as usual.''