Deloitte weigert OM medewerking

Deloitte, de externe accountant van Ahold, heeft geweigerd zijn medewerkers te laten getuigen in het strafrechtelijk onderzoek van justitie naar het boekhoudschandaal bij het supermarktconcern.

Dat bleek gisteren op de tweede dag van de rechtszaak tegen vier (ex-)bestuurders van Ahold. Het openbaar ministerie (OM) zegt zeer verbaasd te zijn over de houding van Deloitte. Officier van justitie Anita van Dis-Setz wees erop dat de accountant namens de samenleving de jaarrekening controleert en waakt voor het vertrouwen in het maatschappelijk verkeer. Daar zou volgens haar een andere houding bij passen.

Een woordvoerder van Deloitte erkent dat het bedrijf niet wil getuigen in het onderzoek dat opsporingsorganisatie FIOD-ECD uitvoert. ,,Wij hebben laten weten dat rechtstreeks bij de rechter-commissaris te willen doen, waar de advocaten van Ahold-verdachten ook bij kunnen zijn. Dat is een veel transparanter proces.'' Een OM-zegsman wijst er op dat justitie ondanks ,,vele telefoontjes'' er niet in is geslaagd medewerking van Deloitte te verkrijgen. Het OM heeft een vragenlijst gestuurd zodat Deloitte zich goed kon voorbereiden. Desondanks bleef de accountant medewerking weigeren.

De raadsman van Deloitte, D. Doorenbos, noemt de vragenlijst ,,heel oppervlakkig''. Volgens hem moet een accountant ,,zeer hoge zorgvuldigheidseisen'' aanleggen voordat hij over een cliënt verklaart: ,,In onze visie moest dat bij de rechter-commissaris en dat wilde het OM niet.''

Deloitte Nederland weigerde eerder bij interne Ahold-onderzoeken de toegang tot zijn dossiers, onder meer wegens de geheimhoudingsplicht.

Accountants van Deloitte in de VS hebben wel getuigd in de Ahold-zaak. Dat gebeurde ten overstaan van beurstoezichthouder SEC. Het OM kan van die getuigenissen gebruikmaken.

Gisteren bleek op de zitting dat zowel OM als verdediging nog vele getuigen bij de rechter-commissaris willen horen. Daarbij zitten overigens ook de Nederlandse accountants van Deloitte en ABN Amro. Ook de bank weigerde een vrijwillige verklaring af te leggen over een prospectus dat ABN Amro verzorgde naar aanleiding van een emissie van Aholds Scandinavische partner ICA. De rechtbank beslist woensdag over het vervolgonderzoek en het toewijzen van de getuigen. In februari volgt een nieuwe regiezitting. De inhoudelijke behandeling van de zaak start in de loop van volgend jaar.

rechtszaak: pagina 15

www.nrc.nl: dossier Ahold