Dammer Sijbrands valt eigen record aan

Ton Sijbrands gaat zijn eigen wereldrecord blindsimultaandammen aanvallen.

De nummer één van de wereld bindt op vrijdag 17 en zaterdag 18 december de strijd aan met vierentwintig dammers. Zijn recordaantal tegenstanders staat sinds twee jaar op tweeëntwintig partijen.

De recordpoging wordt net als twee jaar geleden gehouden in de bedrijfskantine van zijn sponsor, een kunststoffenbedrijf in Lutten in Overijssel.

Het wordt de achtste recordpoging van Sijbrands. In 1982 werd hij recordhouder met tien partijen. Dat aantal kwam via Cannes 1986 (twaalf borden), IJmuiden 1987 (veertien), Middelburg 1991 (vijftien), Venlo 1993 (achttien), Gouda 1999 (twintig) en Lutten 2002 op tweeëntwintig partijen.

De uit Amsterdam afkomstige Sijbrands, die eind dit jaar 55 jaar wordt, behaalde zes keer de nationale titel, werd vier keer Europees kampioen en twee keer wereldkampioen.

Twee jaar geleden won hij in Lutten zeventien van de tweeëntwintig partijen en speelde hij er vijf remise. Met de score van 39 punten (88,6 procent) voldeed hij met gemak aan de eis voor erkenning van het wereldrecord dat op zeventig procent (30,8 punten) lag. De recordverbetering nam negentien uur en 35 minuten in beslag. Hij begon op zaterdagochtend en eindigde tegen half vijf in de nacht van zaterdag op zondag. Voor die recordpoging ontving Sijbrands een bonus van 12.500 euro.

De achtste poging begint op vrijdag 17 december om vier uur in de middag. Sijbrands houdt rekening met een uitputtingsslag en dat hij tot in de namiddag van zaterdag aan het dammen is.

De grootmeester uit Muiden tekende vorig jaar een sponsorcontract met het kunststoffenbedrijf De Wildkamp, waarbij de onderneming de dammer tot zijn 65ste jaar financiële ondersteuning bood. Als tegenprestatie moet Sijbrands voor zijn pensioen nog drie keer een aanval doen op het wereldrecord blindsimultaan. De achtste poging is daarvan de eerste.