Colorful Radio moet stoppen

De Publieke Omroep moet binnen vier weken stoppen met het radiostation Colorful Radio.

Dat oordeelde de president van de rechtbank in Amsterdam gisteren in het kort geding van de Nederlandse Vereniging van Commerciële Radio (VCR) tegen de NOS en de NPS, die het station exploiteren.

De rechter staat niet toe dat Colorful Radio met overheidsgeld luisteraars `wegtrekt' bij de commerciële zenders. Volgens de rechter is dit oneigenlijke concurrentie. Daarnaast liet de rechter zich bij zijn uitspraak leiden door het oordeel van het Commissariaat voor de Media, dat in september concludeerde dat Colorful Radio een `ongeoorloofde neventaak' van de Publieke Omroep is. De zender richt zich op allochtone jongeren.

Als Colorful Radio niet binnen vier weken stopt, vordert de rechter een dwangsom van vijftigduizend euro per dag.

,,Eindelijk gerechtigheid'', zegt voorzitter M. Banga van de VCR. ,,Het is duidelijk dat de commerciëlen op deze manier oneigenlijk beconcurreerd worden. Het is een verkeerd gebruik van overheidsgelden en in strijd met de mediawet.'' Hij vindt het een `stevige uitspraak' van de rechter.

De Publieke Omroep beraadt zich nog op het vonnis.