Coaches: niet voetballen op nieuwjaarsdag

De trainers in het betaalde voetbal, verenigd in de CBV (Coaches Betaald Voetbal), zien niets in het voornemen van de clubs en de voetbalbond (KNVB) voor een competitieprogramma op 1 januari.

De belangenorganisatie verwacht dat uiteindelijk weinig burgemeesters in de speelsteden toestemming zullen geven voor wedstrijden op nieuwjaarsdag, zoals de clubs en de KNVB in de nieuwe competitie-opzet van plan zijn.

,,Beter is het om de duels op die dag niet vast te stellen. Niemand zit immers te wachten op een reeks van speelverboden'', zei CBV-voorman Jan Reker vandaag. ,,Bovendien is er rond oud en nieuw veel te veel vuurwerk in omloop. Dat wil je niet hebben in het stadion.''

Reker en zijn collega's verwachten ook grote problemen met de inzet van politie op 1 januari. ,,Zeker in de grote steden heeft het politie-apparaat het tot diep in de nieuwjaarsnacht druk genoeg met het handhaven van de openbare orde. Je kunt dan de agenten daarna niet nog eens optrommelen voor een wedstrijd in de eredivisie.'' Sportief gezien zijn er volgens de CBV ook weinig voordelen om op 1 januari te spelen. ,,Dat betekent alleen al trainen op oudejaarsdag. Dat schiet natuurlijk niet op.''

Tegen voetballen op tweede kerstdag maakt de CBV geen bezwaar. ,,Dat moeten we gewoon eens proberen'', gaf Reker aan. ,,Voetballers zijn net artiesten. Die zijn ook gewend om op feestdagen te werken. Op 29 december willen we ook nog een speelronde afwerken, waarna dan de winterstop van een week of drie kan ingaan.''

De CBV wil ook de tweede plaats in het eindklassement van de eredivisie opwaarderen. In de voorgenomen opzet is de nummer twee nergens van verzekerd. Met acht andere clubs moet de runner-up in een playoffsysteem gaan strijden om kwalificatie voor de Champions League en de UEFA-beker. ,,Het lijkt ons eerlijker om de nummer twee in elk geval een ticket voor het UEFA-bekertoernooi te gunnen'', merkte Reker op.

De CBV-directeur besprak deze week met een groepje van 24 trainers en technisch directeuren uit het betaalde voetbal de nieuwe plannen, die komend seizoen al moeten ingaan. De op- en aanmerkingen van de CBV wil Reker komende week aanbieden aan de directie van de ECV, de belangenvereniging van de eredivisieclubs. ,,De plannen zijn feitelijk al aangenomen, maar toch denk ik wel dat ze open zullen staan voor onze kanttekeningen'', zei Reker.

Eerder al uitte de belangenvereniging van profvoetballers (VVCS) kritiek op de wijzigingsplannen. De spelers wijzen competitieverplichtingen tijdens Kerst en Nieuwjaar resoluut van de hand. Ze geven tijdens de feestdagen de voorkeur aan rust en vakantie.

Tijdens de najaarsvergadering betaald voetbal op 6 december in Zeist volgt de formele bekrachtiging van de nieuwe competitie-opzet voor zowel de eredivisie als eerste divisie. Dan ook zal blijken in hoeverre de clubs en de KNVB nog bereid zijn om de plannen aan te passen.