Wat doen de kinderen

Toveren

De herfst is de tijd van spinnen en vleermuizen. Storm en regen razen over het rietland. Kinderen die niet bang zijn voor ruig weer kunnen als heks verkleed in Bezoekerscentrum De Wieden over het laarzenpad de heksentocht lopen. Laarzen, regenkleding, een oude broek en een jampotje horen daar in ieder geval bij. Neem een toverstokje mee voor natuurtoverspreuken. Na de tocht is er heksenlimonade. Ook is er een otterspeurtocht over het vlonderpad. Binnen in de kinderhoek zitten in de voelkist griezelige, heksige voorwerpen. Wie zonder te kijken kan raden wat er in de kist zit, kan meedingen naar een prijs. Verder kan er een egeltje gemaakt worden, een enge spin of oorworm worden getekend en zijn er puzzels en (voor)leesboekjes.

Heksentocht en otterspeurtocht, voor kinderen vanaf 7 jaar in Bezoekerscentrum De Wieden, ten noorden van het dorp St. Jansklooster aan de Beulakerwijde. Res. niet nodig. Kosten per gezin €3 voor leden en €5,- voor niet-leden Natuurmonumenten. Open di t/m zo 10-17u. Inl 0527-246213 of www.natuurmonumenten.nl

Naar 1001 Nacht

In het Tropenmuseum Junior staat op 16 oktober het land van 1001 nacht centraal: Iran. Meesterverteller Sahand Sahebdivani vertelt een van de beroemde verhalen uit Sheherazade. In het atelier leren kinderen kalligraferen en maken ze prachtige miniaturen. In de Kartinivleugel zal schrijfster Babette van Ogtrop voorlezen uit haar pas bekroonde boek De Paradijsstraat. Het Tropenmuseum staat nog tot begin 2006 helemaal in het teken van Iran.

Bezoekers maken op de expositie Paradijs & Co. kennis met o.m tegelkunst, miniatuurkunst, poëzie, kalligrafie en de kunst van de gastvrijheid. Met muziek, kleding en dans uit zeven regio's tonen de kinderen elkaar de rijke culturele diversiteit van Iran.

1001 Nacht op 16 okt van 10-17u in Tropenmuseum Junior, Linnaeusstraat 2, Amsterdam. Ook heeft het museum voor kinderen van 6 t/m 12 jaar 7 dagen per week begeleide programma's; op schooldagen en buiten de schooltijden op wo-middag, za en zo en in de schoolvakanties. Er is een interactieve website www.paradijsenco.nl. Inl www.tropenmuseumjunior.nl of 020-5688233.

Zo slim zijn als een aap

Kinderen die meer willen weten over apen en hoe slim ze zijn kunnen t/m 24 oktober tussen 11u30 en 15u naar het bonobo-gebouw in Apenheul. Daar zijn leuke activiteiten over dit onderwerp voor kinderen van 3 t/m 12 jaar. Omdat er een Weten-Week `Gebruik je hersenen' is, zijn er speurtochten in Apenheul en worden proefjes gedaan waarmee kinderen zich kunnen meten met orang oetans of een katta. De activiteiten zijn geschikt voor kinderen van 3 t/m 12 jaar en hun ouders.

Gebruik je hersens van 16 t/m 24 okt tussen 11u30 en 15u in de Apenheul, J.C. Wilslaan 21-31, Apeldoorn. Open tot 1 nov van 09u30-17u. Toegang kinderen 3 t/m 9 jaar €11,50, vanaf 10 jaar €14. Inl www.apenheul.nl

Snottebellen

Kinderen die hun vriendjes willen laten griezelen, kunnen in de herfstvakantie naar Willy Wortels Kinderwerkplaats in Museum Boerhaave om zelf een potje groene supersnot te maken. Zeepjes gieten kan ook, met bloemen of glitters. Verder is de nieuwste tentoonstelling Teringzooi, infectieziekten op zicht te bezoeken, waar alles verteld wordt over hoestbuien en snotneuzen, de pest, de pokken en andere gevaarlijke ziekten.

Willy Wortels Kinderwerkplaats in Museum Boerhaave, Lange St. Agnietenstraat 10, Leiden voor kinderen vanaf 6 jaar op ma 18 en di 19 okt om 14 en 16u. Deelname is gratis, behalve de entree voor het museum. Begeleiding is noodzakelijk. Res. niet mogelijk. Inl 071-5214224 of www.museumboerhaave.nl.

Eten als wezen

Van 1810 tot 1910 was het Frans Hals Museum een weeshuis waar zo'n honderd weeskinderen woonden. Ze sliepen op de zolders en beneden waren de school, woonkamers en eetkamers. In de herfstvakantie op 19 en 20 oktober staan er net als toen lange tafels in de eetzaal klaar voor een maaltijd met gerechten zoals de wezen die ook gegeten hebben, met bonensoep en pap, en een pannenkoek toe. Voordat kinderen (en hun ouders) aan tafel gaan vertelt een medewerker van het museum over het leven in het weeshuis: de regels, straffen, maar ook de leuke kanten.

Na de maaltijd is er een speurtocht door het museum en er kan geknutseld worden. Donderdag 21 oktober kan er in het museum gezocht worden naar dieren op schilderijen.

Wezenmaaltijd, verhaal en speurtocht op 19 en 20 okt van 12-15u in het Frans Hals Museum, Groot Heiligland 62, Haarlem. Res. 023-5115794. Kosten €13,50. Dierenspeurtocht op do 21 okt van 14-16u voor kinderen van 7 t/m 11 jaar. Kosten €7,50. Res. zie boven.

Cinekid zien

Kinderen vanaf vier jaar kunnen in de herfstvakantie t/m 24 oktober in Amsterdam naar Cinekid, waar zo'n twee honderd teken- en tv-films te zien zijn.

Ook is er in dertig steden, verspreid door het hele land, een satellietfestival van Cinekid. Naast de films zijn er in diverse theaters ook wedstrijden en workshops voor bijvoorbeeld het maken van animatiefilms.

Inl over Cinekid Amsterdam of Cinekid op Locatie: www.cinekid.nl Res. en kaartverkoop voor Cinekid Amsterdam: 020-4272127.

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar de Agenda van NRC Handelsblad, postbus 8987, 3009 TH Rotterdam. Mailen kan ook: agenda@nrc.nl