Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Aandacht voor de stakingen in het openbaar vervoer en een portret van Andries van den Berg, FNV-onderhandelaar bij de NS. Verder kijkt zakenman en Republikein Steve Weiss met zakenman en Democraat Jim Kahan terug op het verkiezingsdebat tussen Bush en Kerry. En het tweede verslag uit de Soedanese provincie Darfur. Ned.2, 18.20-19.05u.

Nova. Reportage over religieuze stemmers in het zuiden van de VS. Verder kijkt voormalig staatssecretaris Elske ter Veld terug op stakingen bij het openbaar vervoer. Ned.3, 22.20-23.05u.

DOCUMENTAIRE

Zembla: De macht van de Hells Angels. Gesprekken met een aantal belangrijke leden van de Amsterdamse motorclub Hells Angels onder wie de nieuwe leider Unu. De tatoeages die horen bij het presidentschap van ex-angel Big Willem zouden zijn verwijderd. Ned.3, 21.10-21.50u.

Het nieuwe boeren. Zie tv-vooraf. Ned.1, 23.15-0.20u.

VPRO's import: Journeys with George. Alexandra Pelosi (ex-NBC News) volgde George W. Bush tijdens de verkiezingscampagne in 2000. Het verslag van Pelosi gaat nauwelijks over politiek, maar vooral over de persoon van Bush. Ned.3, 23.45-1.10u.

PRAATPROGRAMMA

Rondom tien. Debat tussen bewust kinderloze mensen en ouders. Eén op de drie hoger opgeleiden kiest ervoor geen kinderen te nemen. Ze vinden het echter onrechtvaardig belasting voor kinderopvang, kinderbijslag en onderwijs te moeten betalen. Ned.1, 22.25-23.15u.

Barend & Van Dorp. Gasten zijn het Tweede-Kamerlid voor de LPF Hilbrand Nawijn die vorige week nog dreigde uit de fractie te stappen en acteur Manou Kersting die Dolf Brouwers tot leven brengt. RTL4, 22.50-23.50u.

AMUSEMENT

Tussen kunst & kitsch. Wegens het 20-jarig bestaan van het programma een bezoek aan het Zuid-Franse Les Arcs-sur-Argens waar in cultuur geïnteresseerde gepensioneerde Nederlanders vertellen over hun kunstvoorwerpen in hun tweede huizen. Ned.1, 21.00-21.55u.

Het elftal. Eerste aflevering van een nieuwe serie waarin elf uiteenlopende jongeren in de leeftijd van 18 tot 24 jaar centraal staan. De groep is volgens BNN een afspiegeling van de ruim 1,3 miljoen jongeren in Nederland: ,,van bikkel tot homo, van streng gelovig tot atheïst, van plattelandsmeid tot stadse student''. Ned.2, 23.10-0.10u.

FILM

Vanilla Sky (Cameron Crowe, 2001, VS). Amerikaanse remake van Spaanse hit Abre los ojos (Alejandro Amenábar, 1997) overtreft het origineel, niet alleen vanwege het hogere budget. Tom Cruise is niet alleen een jongeman die zijn geheugen verliest en de ene vrouw (Penélope Cruz) aanziet voor een andere (Cameron Diaz), maar ook een schatrijke erfgenaam van een uitgeversconcern, die denkt zich alles te kunnen veroorloven. Net5, 20.30-23.00u.

The Jackal (Michael Caton-Jones, 1997, VS). Remake van The Day of the Jackal (Fred Zinnemann, 1973) ontbeert geloofwaardigheid. In vermommingen gespecialiseerde huurmoordenaar Bruce Willis zal een FBI-baas te grazen nemen. Om dat te voorkomen wordt de hulp ingeschakeld van de sympathieke IRA-terrorist Richard Gere. Veronica, 22.00-0.15u, onderbroken door reclame.

De flat (Ben Verbong, 1994, Nederland). Door Jean van der Velde (All Stars, Lek) geschreven `erotische thriller' dwingt Renée Soutendijk zich in de raarste bochten te wringen om enige geloofwaardigheid te verlenen aan haar personage: een eenzame, naar seks hongerende huisarts in een onpersoonlijk flatgebouw. Victor Löw speelt recht door zee een onbetrouwbare engerd achter wie iedereen behalve Soutendijk al heel snel de moordenaar vermoedt. Net5, 1.15-3.10u., met reclame.

The Tichborne Claimant (David Yates, 1998, GB). Satirische komedie. Drankzuchtige Australische slager wordt klaargestoomd om in Engeland te kunnen doorgaan voor een rijke erfgenaam van adel. BBC2, 1.20-3.00u.

RADIO

Kunststof. Gast is Micha Hamel, componist, dirigent en dichter. Radio 1, 19.02-20.00u.

De avonden. Theatercriticus Richard Stuivenberg vindt dat kunst te vaak afhankelijk is van subsidies. Joost van Schendel van

uitgeverij Bulaaq is gespecialiseerd in boeken over de islam en is net

terug van de Frankfurter Buchmesse, waar het Arabische boek centraal stond. 747AM, 21.00-23.00u.