Ruiken aan het boerenleven

Iedereen die bij helder weer van Schiphol is opgestegen kent het beeld. Nergens zien de polders er zo mooi en sappig uit als vanuit de lucht. De weilanden liggen als groene bedden in het water, hier en daar slingert zich een riviertje kalm door het landschap. Kleine dorpjes vervolmaken het beeld van welvaart en tevredenheid.

Maar op de grond is het sappelen geblazen voor de melkveehouders. Door de stijgende kosten en afnemende subsidies moeten ze steeds harder werken om een behoorlijk inkomen te verdienen. Het is uitbreiden of de zaak sluiten. Gemiddeld houden dagelijks drie melkveehouders het voor gezien.

Honderd koeien per dag moeten melken leek Koos Segers een weinig aanlokkelijk toekomstbeeld, en daarom besloot hij met zijn vrouw het roer om te gooien. Ze deden de helft van hun koeien weg, en begaven zich op de markt van het agrotoerisme.

Bij de Segers kunnen de gasten een dagje nostalgisch zwijmelen over het boerenleven van weleer. Een ritje met de paardentram, een partijtje `juklopen', authentieke melkbussen dragen, en als educatief moment wat voorlichting over natuurbeheer.

Het is een doorslaand succes. Er blijkt onder stedelingen behoefte te zijn aan speels contact met de agrarische sector. Koos en Thea Segers moeten zelfs mogelijke gasten weigeren. Ze hebben 4.800 gasten per jaar en dat vinden ze meer dan genoeg.

De familie Segers is een van de drie boerengezinnen die vanavond in Het nieuwe boeren door Eveline van Dijck worden geportretteerd. In een eerdere aflevering ervan, op 22 juli, liet een boer uit de Haarlemmermeer zien hoe hij managers `tot zichzelf laat komen' door hen klusjes op zijn boerderij te laten doen. Ditmaal tonen de makers hoe boeren nieuwe wegen zoeken om te overleven. Als dat lukt met flink wat nostalgie – Wim Sonnevelds Het Dorp ontbreekt er nog aan – waarom niet? Zolang er nog mensen zijn die denken dat ,,een bruine koe chocolademelk geeft'', zoals Segers zegt, is er nog veel werk aan de winkel.

Het nieuwe boeren, Humanistische Omroep, Ned.1, 23.15-0.20u.