Rechtszaak tegen Liz Taylor om werk Van Gogh

Vier nazaten van Margarete Mauthner, een Duitse vrouw wier bezittingen in de jaren dertig door de nazi's zijn geconfisqueerd, hebben woensdag bij de rechtbank in Los Angeles Elisabeth Taylor aangeklaagd teneinde een schilderij van Van Gogh terug te krijgen. Volgens de aanklacht zou Taylor veertig jaar geleden hebben verzuimd de herkomst van het doek Zicht op het gesticht van Saint-Remy te onderzoeken voordat zij tot aankoop overging. De waarde van het doek wordt geschat op 8,2 miljoen tot 12,25 miljoen euro. In 1963 kocht Taylor het schilderij op een veiling bij Sotheby's in Londen voor 208.655 euro. De verkoopcatalogus vermeldde toen al dat het schilderij mogelijk door de nazi's in beslag was genomen, aldus de aanklacht. Ook bestaan er tenminste drie publicaties waarin wordt vermeld dat Mauthner, die in 1947 in Zuid-Afrika overleed, het werk in bezit had. Haar achterkleinkinderen zeiden in een interview het schilderij direct terug te willen hebben. Taylor meldt in een verklaring dat zij nooit enige informatie heeft gezien waarin werd gesuggereerd dat het schilderij van de nazi's afkomstig was. Ook ontkent ze dat er ,,enige andere aanleiding is voor deze claims.''