Oud-bestuurders en Ahold schikken in VS

De voormalige Ahold-bestuurders Cees van der Hoeven en Michiel Meurs mogen de rest van hun leven geen leidinggevende posities meer bekleden bij bedrijven met een beursnotering in de Verenigde Staten.

Dat zijn de twee overeengekomen met de Amerikaanse beurstoezichthouder Securities and Exchange Commission (SEC) in het kader van een schikking rond het boekhoudschandaal waarmee Ahold begin vorig jaar de financiële wereld overviel. Het concern rapporteerde sinds 1998 miljarden euro's te veel aan omzet. Daarvoor verheimelijkte het gegevens. De cijfers zijn inmiddels gecorrigeerd.

Het supermarktconcern zelf heeft ook een schikking getroffen met de SEC, maar daaraan zijn geen repercussies verbonden. Ahold krijgt geen straf omdat het bedrijf volgens de SEC zeer hulpvaardig was bij de onderzoeken die de toezichthouder tot nu toe naar de affaire deed.

De rechtbank in Amsterdam, waar gisteren het proces tegen vier (ex-)bestuurders van Ahold is begonnen, verwierp vanochtend elk verweer van hun raadslieden. De advocaten wilden dat het openbaar ministerie niet ontvankelijk werd verklaard, onder meer omdat het vooronderzoek niet goed zou zijn uitgevoerd. Gisteren wees de rechtbank al het bezwaar af dat Van der Hoeven tegen zijn dagvaarding had ingediend.

De rechtbank behandelt vanmiddag in een zogenoemde regiezitting het verdere verloop van het vooronderzoek. De verwachting is dat een inhoudelijke behandeling van de zaak op zijn vroegst over een paar maanden plaatsvindt.

De SEC maakte gisteren verder bekend dat zij Van der Hoeven ervan beschuldigt dat hij ,,op zijn minst nalatig is geweest'' door niet te weten dat een door hem getekende `side letter' onbekend was bij de accountant. Uit dat geheime contract bleek dat Ahold niet de baas was bij een gezamenlijke onderneming in Brazilië, terwijl het dat wel pretendeerde. Voormalig financieel directeur Meurs tekende bij dochtermaatschappijen drie van zulke side letters die voor de accountant verborgen werden gehouden.

Met de fraude stelde Ahold volgens de SEC zijn omzet in 1999, 2000 en 2001 met in totaal 27,6 miljard euro te hoog voor, en het bedrijfsresultaat met 1,16 miljard euro.

[Vervolg AHOLD: pagina 18]

AHOLD

Schikking meevaller voor Ahold

[vervolg van pagina 1]

Het vergelijk met de SEC betekent een grote (financiële) meevaller voor het Nederlandse supermarktconcern. Recente schikkingen die de Amerikaanse beursautoriteiten met frauderende bedrijven trof, gingen vergezeld van boetes tot enkele honderden miljoenen dollars.

Het Nederlandse openbaar ministerie (OM) heeft de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC verzocht geen straffen op te leggen aan individuele (ex-)bestuurders van het supermarktconcern Ahold. Het openbaar ministerie vroeg daarom omdat er in Nederland al een strafrechtelijk onderzoek loopt naar de oud Ahold-bestuurders Cees van der Hoeven, Michiel Meurs, Jan Andreae en Roland Fahlin.

Het OM vreesde problemen in de strafvervolging in Nederland als de SEC sancties zou opleggen, omdat verdachten anders dubbel gestraft dreigden te worden voor dezelfde feiten. Het OM heeft de afgelopen maanden intensief contact gehad met de Amerikaanse SEC over de onderzoeken naar Ahold en kan gebruik maken van de onderzoeksresultaten van de toezichthouder, zo bleek gisteren tijdens de rechtszaak in Amsterdam.

Volgens de SEC deed voormalig bestuurder Andreae ,,mee aan de fraude'' door bij de Scandinavische joint venture ICA twee tegenovergestelde overeenkomsten te tekenen en door ,,opzettelijk of onopzettelijk'' het bestaan van een side letter voor de accountant te verzwijgen. Drie bestuurders – oud-bestuursvoorzitter Van der Hoeven, voormalig financieel bestuurder Meurs en oud-ICA-topman en oud-Ahold-commissaris Fahlin – hebben geschikt met de SEC waarbij zij de beschuldigingen bevestigen noch ontkennen. De beurscommissie heeft geen schikking getroffen met Andreae. Naar hem zal de beurstoezichthouder vervolgonderzoek doen.

De Amerikaanse justitie doet ook nog onderzoek naar Ahold, maar richt zijn aandacht volledig op Ahold-dochter US Foodservice. Bij dit cateringbedrijf werd op grote schaal met inkoopkortingen gefraudeerd. In Amerika loopt ook nog een collectieve rechtszaak van boze beleggers tegen Ahold. Zij eisen schadevergoeding.

In Nederland worden de vier (ex-)bestuurders van Ahold verdacht van valsheid in geschrifte, oplichting en betrokkenheid bij publiceren van een onware jaarrekening. Daarnaast loopt ook in Nederland een procedure van boze beleggers.

www.nrc.nl dossier Ahold