Om naar uit te kijken

MUZIEK

Gergjev Festival

Het negende Gergjev Festival van het Rotterdams Philharmonisch Orkest is gewijd aan De wereld van Tsjaikovski. Er zijn meer dan dertig concerten en voorstellingen, niet alleen met werk van `de meest Russische componist', maar ook van tijdgenoten en opvolgers van Tsjaikovski in Rusland en Europa: van Glinka, Rubinstein en Wagner tot Rachmaninov, Stravinski en Debussy. Valery Gergjev, de chef-dirigent van het Rotterdams Philharmonisch Orkest, dirigeert zoals gebruikelijk ook zijn andere orkest, dat van het historische Mariinski Theater in Sint Petersburg. En in de Grote Zaal van De Doelen wordt op woensdag 20 oktober zelfs gedanst door het wereldberoemde Kirov Ballet (nu Mariinksi Theater). Naast toneel en film is er verder een uitvoerige randprogrammering met een Grand Salon, een Festival Restaurant, een Festival Grand Café en activiteiten voor kinderen.

Gergjev Festival 16 /m 23/10 in De Doelen, Rotterdam. Inl. www.gergievfestival.nl of 010-2171717.

BEELDENDE KUNST

Landschap van verlangen

Met ruim 80 schilderijen en tekeningen toont het Teylers Museum vanaf 23 oktober hoe omstreeks 1800 een grote verandering optrad in de manier waarop Hollandse kunstenaars het landschap weergaven. Nauwkeurig geënsceneerde fantasielandschappen maakten plaats voor herkenbare Hollandse polderlandschappen. De verschillende visies op het landschap komen tot uiting in het werk van schilders als J.C. Schotel, Andreas Schelfhout en B.C. Koekkoek.

Landschap van verlangen. Teylers Museum, Spaarne 16, Haarlem. 23 okt t/m 16 jan. Di t/m za 10-17 u, zo 12-17 u. Inl 0235319010 of www.teylersmuseum.nl

POP

Supasonic Festival

De Melkweg en Stadsschouwburg presenteren het driedaags Supasonic Festival, met de beste zwarte muziek en mediakunst van dit moment. Deelnemers Theodore Unit (nieuwe crew van Ghostface, lid van van Wu-Tang Clan) tot workshops over hiphopbelettering. Anderen: Lange Frans & Baas B en theatergezelschap ISH. Er zijn turntablists, danscursussen en films.

Supasonic Festival: 15/10 De Melkweg, 16 en 17 De Stadsschouwburg. Passe-partout: €29,50 Inl www.supasonic.nl

LITERATUUR

György Konrád

Ter gelegenheid van het festival Hongarije aan zee wordt de Hongaarse schrijver György Konrád morgen in het openbaar geïnterviewd door Michael Zeeman, o.m. over Konráds onlangs vertaalde boeken Zonsverduistering en Geluk.

György Konrad in Felix Meritis. Vr. 15 okt. Amsterdam, Keizersgracht 324. Res. receptie@felix.meritis.nl

THEATER

Jeroen Brouwers Het Ro Theater heeft zich geworpen op een tweeluik naar de romans van Jeroen Brouwers. Bezonken Rood, geregisseerd door Guy Cassiers, is een solo van Dirk Roofthooft, over een man die worstelt met zijn verblijf als kleuter in een Jappenkamp. Zonsopgang boven zee, geregisseerd door Alize Zandwijk, gaat over een man die zijn leven overdenkt in een vastgelopen lift.

Bezonken Rood t/m 31 okt Rotterdamse Schouwburg. Zonsopgang t/m 7 nov Ro Theater, Rotterdam. Inl 010-4118110.

DANS

Krisztina de Châtel Krisztina de Châtel nodigt choreografen Sjoerd Vreugdehil en Mauricio de Oliveira uit om een choreografie met haar dansers te maken. In Volle Melk Disneyfied wil Vreugdehil de gedresseerde kinderen uit de musical The Sound of Music op hol laten slaan en zo de invloed van de Amerikaanse cultuur op de wereld aan de kaak stellen. De Oliviera wil voor Orbital Cavities de dansers overhalen hun dromen in dans uit te drukken.

Première 14 okt Haarlem, Toneelschuur. Tournee t/m 16 dec. Inl. 020-6696864 of www.de chatel.nl.