Meeste jongeren pakken hier gewoon de fiets

Leerlingen van het ROC-Oost Nederland is gevraagd om geen misbruik te maken van de situatie. ,,Iedereen kan de fiets pakken.''

De stoep voor de hoofdingang van de technologie-afdeling van het ROC Oost-Nederland in Hengelo lijkt wel wat op een taxihalte. Eén voor één stoppen er auto's die vanuit verschillende plaatsen in Twente leerlingen afzetten. Tim de Winder, die een beroepsopleiding elektrotechniek volgt, reist normaal gesproken vanuit zijn woonplaats Ootmarsum per bus en trein. Nu er in het openbaar vervoer gestaakt wordt, heeft hij even overwogen niet te komen. ,,Maar ik moest van mijn ouders.'' Ramasan Lowik uit Enschede heeft niet getwijfeld. ,,Ik heb nog veel werk te doen. Bovendien is gezegd dat we verplicht waren te komen.''

Hoewel de telefooncentrale op de school in Hengelo vanaf kwart voor acht vanmorgen korte tijd roodgloeiend staat, blijkt bij het begin van de lessen het aantal absenties mee te vallen. Alle docenten zijn binnen en naar schatting 80 procent van de 800 leerlingen is aanwezig.

Dat de wegblijvers niet allemaal getroffen zijn door de staking, blijkt uit het aantal gestalde bromfietsen. Dat zijn er vandaag niet meer, maar juist minder dan normaal. ,,Ik vind het ongepast om weg te blijven'', zegt Frank Nijhuis, hoofd van de afdeling elektrotechniek. Gisteren heeft hij hoogstpersoonlijk ,,een kruistocht'' langs de lokalen gemaakt om de leerlingen op te roepen geen misbruik te maken van de situatie. Nijhuis: ,,In de wandelgangen kreeg ik signalen dat men massaal thuis wilde blijven. Van iemand die uit Holten moet komen, kan ik het nog begrijpen, maar zelfs leerlingen uit Hengelo begonnen problemen te maken. Onzin, iedereen kan de fiets pakken en er zijn zelfs docenten die leerlingen aangeboden hebben mee te rijden.''

De oproep lijkt effect te hebben gehad. Slechts in een enkel geval is een klas deze morgen half leeg, zoals bij de afdeling infratechniek. ,,Wat daar niet staat'', wijst docent Henk Nieuwenhuis naar het naburige lege NS-station, ,,is hier ook niet.'' De aanwezige leerlingen voeren op de computer eigen opdrachten uit. Het werken in groepen is vandaag niet mogelijk. ,,Ze liggen allemaal lekker te pitten'', zegt Luit de Jong uit Lattrop over zijn ontbrekende medeleerlingen. Als hij de auto van zijn moeder niet had kunnen lenen, was hij ook niet gekomen.

Leerlingen die zonder reden wegblijven, kunnen normaal gesproken dezelfde ochtend een telefoontje van de schoolleiding verwachten. Vandaag is dat onbegonnen werk, zegt manager bedrijfsvoering Eric van der Horst. Het is moeilijk om onderscheid te maken tussen overmacht en onwil. De school heeft op de absentie ingespeeld door toetsen te verplaatsen naar een later tijdstip. Gelukkig staan de meeste tentamens pas na de herfstvakantie gepland, zegt Van der Horst. ,,Dan zou een staking wel een kleine ramp geweest zijn.''