Kippie

Tekst, toneelspel, dans en cellomuziek van Bach komen bij elkaar in de voorstelling Kippie door het gezelschap Annette Speelt in de regie van Christiaan Mooij. Deze groep maakte eerder voorstellingen over de macht van mannen, nu gaat het over vrouwen en macht. Moeten zij smachten, verlangen, knipogen geven? Het is een multidisciplinaire theatervoorstelling waarin Kristen Denkers een monoloog houdt terwijl celliste Florien Hamer op bewonderenswaardige wijze cellosuites van Bach speelt in tal van variaties, soms zelfs jazzachtig. Danseres Annabelle Lopez Ochoa verbindt muziek en tekst met elkaar. Haar passen gaan ritselend over herfstbladeren die op de grond liggen. De voorstelling kent geen logica. De teksten, geïnspireerd door o.m. het Hooglied, Peter Handke en dichteres Wislawa Szymborska, zijn vooral gevoelsuitbarstingen van een eenzame vrouw. Denkers gaat ver in haar emoties, zeker wanneer ze een huilbui krijgt die zo echt mogelijk moet zijn. De actrice noemt tranen een wezenlijk wapen van de vrouw. Het publiek wordt bij de voorstelling betrokken in een kort vragenrondje. Een van de toeschouwers vraagt: ,,Waarom doe je dit?'' Hierop antwoordt Kirsten Denkers: ,,Omdat ik het mooi vind.'' Kippie is vooral ontroerend in de vaak wanhopige pogingen die Denkers onderneemt om een fictieve minaar over te halen tot de liefde. Bij Kippie is liefde alsmaar wachten.

19-20 okt Haarlem, Toneelschuur. 21-22 okt Groningen, Kruithuis. Tournee t/m 26 okt. Inl. www.annettespeelt.nl