Irak geërgerd over trage internationale hulp

Irak is geïrriteerd over de traagheid waarmee beloofde internationale hulp het land bereikt. Met deze uitspraak zette de Iraakse interim-vice-premier Barham Salih in zijn openingstoespraak gisteren de toon voor een donorvergadering, follow-up van een conferentie in Madrid, die vandaag in Tokio ten einde kwam.

,,Nu is de tijd om harde toezeggingen te doen. Nu is de tijd om beloften na te komen'', stelde Salih. Veel van de hulpgelden die een jaar geleden in Madrid zijn beloofd zijn immers nog niet in Irak gearriveerd. Salih kwam even later met een specifieke aanklacht aan het adres van de Verenigde Naties: ,,Waar is de cruciale steun voor het politieke proces die de VN is opgedragen te geven?''

De irritatie is begrijpelijk, zei vandaag de Nederlander Christiaan Poortman, vice-president van de Wereldbank en verantwoordelijk voor het Midden-Oosten en Noord-Afrika. ,,Er zijn hoge verwachtingen in Irak. Men hoort over miljarden en vraagt na twee weken `waar blijft het'? Maar kort na een conflict is het moeilijk projecten direct uit te voeren.''

De hulp die is toevertrouwd aan de Wereldbank zelf is een concreet voorbeeld. De bank heeft 370 miljoen dollar in kas voor hulp aan Irak, ontvangen na de bijeenkomst in Madrid. Slechts ruim 20 miljoen hiervan is tot dusver uitgegeven, aldus Joe Saba, die verantwoordelijk is voor de Iraakse operaties van de Wereldbank. Van de negen projecten die de Wereldbank in het land wil uitvoeren bestaan er zeven slechts op papier. De situatie is niet veel anders bij het tweede fonds dat in beheer is bij de VN die ,,pas in juli met projecten zijn gestart'', aldus Bisrat Aklilu, coördinator van het VN-fonds voor Irak.

,,Slechts 1 miljard dollar van de Madrileense beloften was bedoeld voor deze fondsen'', zei Saba. Uitgezonderd het geld dat door de Verenigde Staten voor wederopbouw in Irak zijn uitgetrokken, werd in Madrid ruim 13 miljard dollar aan Irak beloofd. ,,De rest is voor andere projecten en is lang niet altijd een gift voor Irak; een deel bestaat uit leningen of exportkredieten'', zei Saba over de rest van het geld. Gevraagd naar de overige miljarden zei de Iraakse minister Mehdi Hafedh (Planning en Ontwikkelingssamenwerking) vandaag dat hij ,,niet kan zeggen waar het geld is'', behalve dat zijn land ,,in onderhandeling is'' met veel partners. Belangrijkste, aldus Hafedh, is ,,dat we de uitvoering moeten versnellen''. Groot obstakel is echter ook de veiligheidssituatie in Irak. ,,Veiligheidsproblemen kunnen geplande projecten van de Wereldbank vertragen'', zei Poortman. Iraakse vertegenwoordigers werpen tegen dat ,,het grootste deel van Irak veilig is'', aldus Hafedh. Onrust en geweld in Irak is uitsluitend het gevolg van ,,enkele criminelen'', zo zei hij. ,,Ook al wil ik de gevaren van deze criminele aanvallen niet onderschatten, er zijn veel successen van de Iraakse veiligheidsdiensten en ik ben optimistisch over de toekomst.''