`Ik heb heel veel mondjes gesnoerd'

Vier dagen na zijn slechte spel tegen Macedonië voetbalde Wesley Sneijder tegen Finland stukken beter. Met dank aan de bondscoach.

,,Wat goed is moet je houden.'' Met deze Cruijffiaanse wijsheid onderstreepte bondscoach Marco van Basten gisteravond zijn vertrouwen in Wesley Sneijder. De jonge Ajacied behoorde vier dagen na zijn offday tegen Macedonië tot de uitblinkers van het Nederlands elftal tegen Finland.

Het grootste verschil tussen beide wedstrijden zat hem in de veldbezetting. Sneijder speelde in Skopje `met de punt naar achteren', als verdedigende middenvelder dus. In Amsterdam was hij aanvallende middenvelder, in het moderne voetbaljargon `met de punt naar voren' geheten.

Veel meer dan de defensieve rol is de offensieve rol Sneijder op het lijf geschreven. Door zijn slimme positiespel was hij een plaag voor de Finse defensie; telkens dook hij tussen de vijandelijke linies op. Met twee vrije trappen en vier afstandsschoten was hij in het eerste half uur de enige speler van Oranje die gevaar stichtte. Vlak voor rust zorgde hij met een venijnige uithaal voor de gelijkmaker. Vlak voor tijd werd hij gewisseld voor Mark van Bommel, nadat Edgar Davids per ongeluk op zijn hand was gaan staan.

Met twee pijnstillers en een zak ijs op de zere plek vertelde de gekwetste speler – hij klaagde ook over een spiertje in de hamstring – na afloop zijn verhaal over de wedstrijd en alles wat daaraan vooraf was gegaan. Klopt het dat zijn spel extra agressief was, alsof hij revanchegevoelens koesterde? Sneijder: ,,Ik wilde graag wat rechtzetten. Ik wist het al voor het slapen gaan: dit was mijn kans om vele mondjes te snoeren. Al is het maar Finland, dat besef ik ook wel.''

Bijna iedereen behalve de bondscoach en diens adviseur Johan Cruijff leek zijn vertrouwen te hebben opgezegd in de kleine, tweebenige spelverdeler. Twee seizoenen na zijn doorbraak, met als hoogtepunt zijn uitblinkersrol vorig najaar in het EK-beslissingsduel tegen Schotland, leek hij stil te staan of zelfs achteruit te gaan in zijn ontwikkeling als voetballer. De 20-jarige kwam deze zomer op het EK nauwelijks aan spelen toe en hij maakte vorige maand een gefrustreerde indruk met gemene overtredingen op de Tsjech Pavel Nedved en de Duitser Michael Ballack, de vedetten van respectievelijk Juventus en Bayern München die hem in de Champions League hadden overvleugeld. De lichtgewichten van Ajax waren te klein gebleken voor het grote werk.

Sneijder werd onder meer gebrek aan lichaamskracht verweten, hij moest meer naar het krachthonk. En hij gedroeg zich als een verwend kind, vonden sommige criticasters. Kortom: hij kon bijna geen goed doen, net als zijn maatje Rafael van der Vaart trouwens. Na afloop van de interland tegen Finland stonden ze met een opgewekt gemoed de pers te woord.

Sneijder: ,,Wij waren de pispaal, soms terecht en soms niet. Op het laatste sloeg ik sommige bladen niet eens meer open, dan wist ik al wat er in zou staan. Er werd steeds meer op de man gespeeld. Alsof ik beter ga voetballen wanneer ik elke dag een gewicht van honderd kilo opbeur. Explosiviteit oké, maar te veel krachttraining kan nadelig zijn.''

In zijn defensieve rol werd Sneijder tegen Macedonië bijna letterlijk onder de voeten gelopen. ,,Ik ben het er mee eens dat het zaterdag bar slecht was'', vertelde hij gisteravond.

En toch was hij niet bang zijn basisplaats tegen Finland verspeeld te hebben. Daarvoor heeft hij te veel vertrouwen in de bondscoach, die op zijn beurt veel vertrouwen in Sneijder heeft. De ene Utrechter over de andere Utrechter: ,,Van Basten zegt keer op keer dat hij mij de ideale man op deze positie vindt. Dat geeft een stuk rust. Ik moet voetballend een extra waarde zijn.''

Hoe anders is de situatie bij Ajax, waar Sneijder regelmatig reserve is. Met een openlijke scheldpartij uitte hij eerder dit seizoen zijn ongenoegen over de bijrol die trainer Ronald Koeman hem vaak toebedeelt. ,,Ik ben best wel bang dat ik zaterdag (thuiswedstijd tegen Heerenveen, red.) weer niet speel'', sprak Sneijder zijn onzekerheid uit. ,,Toch ga ik vrijdag met een goed gevoel naar de training. Ik wil mijn stijgende lijn bij Ajax doortrekken.''

Van een slechte relatie met de clubcoach wilde hij niets weten. ,,Ik kan met Koeman ook vrij goed praten'', sprak de nummer zes van Oranje die bij Ajax zomaar weer tot twaalfde man gedegradeerd kan worden. Sneijder, met gevoel voor beeldspraak: ,,Ik heb de draad opgepakt. Ik moet nu de goede lijn voortzetten.''

    • Jaap Bloembergen