Hélène Kröller-Müller

De bomen uit het park werpen hun schaduwen door de hoge ramen van het Kröller-Müller Museum. Bewegende blaadjes op de vloer bij de ingang naar de expositie De favorieten van Hélène. Hélène zelf zou het prachtig hebben gevonden, want ze vond natuur en kunst een ideale combinatie. Hélène Kröller-Müller, de mooie Duitse vrouw van een rijke Rotterdamse cargadoor, verzamelde voor de Tweede Wereldoorlog in zo'n dertig jaar tijd bijna 800 schilderijen (waaronder 278 Van Goghs), 275 beeldhouwwerken, 5000 werken op papier en veel kunstnijverheid. Haar verzameling laat vooral de stormachtige ontwikkelingen in de moderne kunst zien sinds de doorbraak van de impressionisten: realisme, pointillisme, kubisme, om te eindigen bij de (bijna) abstracte kunst van Mondriaan en Bart van der Leck. Het hart van de verzameling wordt gevormd door de kunstenaar die zij als het meest expressief beschouwde, Vincent van Gogh. De tentoonstelling presenteert Hélène met foto's uit familiealbums als een broze heldin met een sterk aura. Op de foto's en ook op deze expositie worden Hollandse schilders tussen hun wereldberoemde Franse tijdgenoten gepresenteerd. De Hollandse stukken van Hélène kunnen de confrontatie uitstekend aan. De windstoot van Breitner is fris en krachtig tussen de stemmige werken van Fantin Latour, Camille Corot en Sisley. Dat geldt ook voor het grijs-groene landschap van de Haagse Schoolschilder Paul Gabriël. Al die kunstenaars; het is bijna te veel om in één mensenleven te bevatten.

De favorieten van Hélène t/m 1 sept 2005. Kröller-Müller Museum, Hoge Veluwe, Otterlo. Di-zo 10-17u.