GROOT-BRITTANNIË

Eyes, Lies & Illusions

Kijk maar, het is niet wat het is: zoals een dansend kikkerskelet, of het hoofd van Freud dat bij nader inzien bestaat uit een blote vrouw. Optisch bedrog heeft altijd gefascineerd, maar des te meer na de uitvinding van fotografie en film. Dat toont de Londense Hayward Gallery in een tentoonstelling over special effects die nog even effectief zijn als vroeger. Van de apparaten en beelden, afkomstig uit de collectie van de Duitse filmer Werner Nekes, trekt het museum de lijn door naar moderne kunst met onder meer Christian Boltanski's `schaduwengelen' en een installatie van Ann Veronica Janssens die met spiegels de illusie van `oneindige ruimte' wekt. Zien is geloven.

T/m 3 jan Eyes, Lies & Illusions in de Hayward Gallery, Londen, SE1. Ma t/m zo 10-18u. 0044(0)20 7960 5226 & www.hayward.org.uk

Nauman

Het is dit keer niet onmiddelijk duidelijk dat de nieuwste installatie in de aankomsthal van de Tate Modern, de turbine hal, is gearriveerd. Anish Kapoors knalrode figuur vulde de hele ruimte en Olafur Elaisson verwelkomde het publiek met het felle licht van een enorme zon. Maar de Amerikaan Bruce Nauman gebruikt het onzichtbare medium geluid. Pas in het hart van de turbine hal, wordt de bezoeker langzaam in een gesprek gezogen, of is het een monoloog, zomaar een brei van woorden, of een roep om hulp? Nauman is gefascineerd door taal en de uitwerking die het heeft. Uit vorige installaties bleek dat hij weinig opheeft met hoe de mens communiceert. Is in de Tate Modern het woord aan het publiek? T/m 28 mrt Bruce Nauman in de Tate Modern. Dag 10-18u; vr & za t/m 22u. 004420 7887 8008 & www.tate.org.uk

En verder

15 t/m 18 okt Frieze Art Fair, Regent's Park, Londen, 0044 870 890 0514 & www.friezeartfair.com 20 okt t/m 4 nov London Film Festival, 004420 7928 3232 & www.lff.org.uk 21 t/m 24 okt The Affordable Art Fair Battersea Park, Londen, 004420 7371 8787 www.affordableartfair.co.uk