`Gat in Europese begroting'

De Europese Unie geeft dit jaar meer geld uit dan gedacht. Daardoor moeten de lidstaten binnenkort gezamenlijk 1 miljard euro extra afdragen aan `Brussel'.

Dat heeft Europarlementariër en begrotingsspecialist Jan Mulder (VVD) vandaag tegenover het ANP gezegd. Voor Nederland betekent het een tegenvaller van een kleine 50 miljoen euro.

De extra uitgaven zijn vrijwel volledig toe te schrijven aan de steun voor arme regio's. Jarenlang gaven de lidstaten minder uit dan waar ze recht op hadden, wat leidde tot een meevaller op de Europese begroting. Dit jaar echter hebben vooral de Oost-Europese landen voldoende geschikte projecten ingediend. Daardoor liggen de uitgaven voor de zogeheten structuurfondsen 3,4 miljard euro hoger dan gepland.

Daar tegenover staan meevallers bij de landbouwuitgaven door lagere exportsubsidies. Verder liggen de inkomsten van de Europese douaneheffingen 1 miljard hoger dan gedacht. Per saldo resteert een gat van 1 miljard.

Europa kan niet bezuinigen op de hoger dan verwachte structuurfondsen. De gelden zijn al jaren geleden toegezegd. Lange tijd hadden lidstaten moeite om het geld te besteden. Voor zowel de projecten als de controle erop gelden strenge regels. Bovendien moeten de nationale overheden een eigen bijdrage leveren voor elk door Europa betaald project.

De afgelopen jaren waren er daardoor telkens miljardenmeevallers. Van de begroting over 2003 kon zelfs 11 miljard terug naar de schatkisten van de lidstaten, vooral dankzij onderbesteding van het geld voor arme regio's.

Mulder, een van de opstellers van de begroting van dit jaar, had de onderbesteding daarom al ingecalculeerd. Dat leidde tot de zuinigste begroting (0,98 procent van het bruto Europees product) sinds vele jaren. ,,In de wetenschap van vorig jaar is deze begroting niet te zuinig'', zegt Mulder. ,,Enerzijds is het natuurlijk goed dat het geld nu eindelijk goed besteed wordt. Anderzijds komen extra uitgaven altijd ongelegen.''