Galerieselectie

Ronald Ophuis

Schilder Ronald Ophuis bracht de zomer van 2003 door in Srebrenica, de plaats waar Nederlandse soldaten niet konden verhinderen dat duizenden moslimmannen werden vermoord. Ophuis woonde een herbegrafenis bij, voerde gesprekken met nabestaanden en documenteerde de plekken waar de mannen de dood vonden. Zijn ervaringen verbeeldde hij vervolgens in grote, rauw-realistische schilderijen – zoals Srebrenica I, dat een groep mannen in een uitgebrande schuur laat zien vlak voor hun executie. Boven hun hoofden zie je het landschap van Bosnië.

Schilderijen & tekeningen Ronald Ophuis. T/m 10 nov De Praktijk, Lauriergracht 96, A'dam. Di t/m za 13-18u.

Sven Kroner

De jonge Duitse schilder Sven Kroner toont op zijn tentoonstelling Fog een nieuwe serie voorstellingen van in mist gehulde berglandschappen waarin mensen ronddwalen. Bergen lopen als een rode draad door het oeuvre van Kroner heen – een verwijzing naar de omgeving van zijn geboortegrond in zuid-Duitsland. De werken zijn op grote formaten doek geschilderd, maar stilistisch zijn de voorstellingen verfijnder, gedetailleerder dan voorheen.

Fog, schilderijen Sven Kroner. T/m 13 november Galerie Fons Welters, Bloemstraat 140, A'dam. Di t/m za 13-18u.

Hans van der Meer

Sinds de verschijning van zijn boek Hollandse Velden in 1998, over het Nederlandse amateurvoetbal in de onderste regionen, is fotograaf Hans van der Meer populair in binnen- en buitenland. Zijn foto's tonen voetbal in de meest rudimentaire vorm: een weiland, 22 spelers, een scheidsrechter en sporadisch een toeschouwer. Veel aandacht gaat uit naar het landschap – de sloten met rijtjes knotwilgen, de aftandse kantine en de paarden en schapen op de achtergrond.

foto's van Hans van der Meer. T/m 13 dec in Galerie LUMC, Albinusdreef 2, Leiden. Dag 8-20u.

Tien jaar Slewe

Deze maand precies tien jaar geleden opende Martita Slewe haar galerie aan de Kerkstraat in Amsterdam met een tentoonstelling van kunstenaar Alice Schorbach. Haar lichte, sculpturale schilderijen, die een relatie aangingen met de strakke, witte galerieruimte, blijken achteraf exemplarisch geweest voor het programma van de volgende jaren. Galerie Slewe bracht vooral abstract en ingetogen werk van kunstenaars met een reflectieve houding. Om het 10-jarige bestaan te vieren is een uitgebreide groepstentoonstelling samengesteld met werken van Slewe-kunstenaars als Steven Aalders, Frank van den Broeck, Marina Klein, Krijn de Koning en Dan Walsh.

Tien jaar Slewe. T/m 7 nov in Galerie Slewe, Kerkstraat 105A, Amsterdam. Di t/m za 13-18u.

Australische fotografieCanvas International Art, de galerie die gespecialiseerd is in kunst van buiten Europa, heeft haar Amsterdamse expositieruimte verruild voor een oude brandweerkazerne in Amstelveen. De eerste tentoonstelling in het nieuwe onderkomen toont werk van drie Australische fotografen. Stephen Dupont maakte in Gambia, India, Mongolië en Turkije foto's van vechters, worstelaars en krijgers, Paul Knight toont architectuurfoto's van verlaten ruimtes en Selina Ou portretteerde voor de serie Serving you better tal van bediendes, van barman tot kassameisje.

foto's van Stephen Dupont, Paul Knight en Selina Ou. T/m 13 nov in Canvas International Art, Fokkerlaan 46, Amstelveen. Do t/m za 14-18u.

En verder

Schilderijen van Akos Birkas t/m 6 nov Wetering Galerie, Lijnbaansgracht 288, A'dam; beelden Barbara Polderman t/m 14 nov Galerie Reuten, Fokke Simonszstraat 49, A'dam; foto's van Franco Zecchin en schilderijen van Arjen Baars t/m 7 nov Metis_nl, Lijnbaansgracht 316, A'dam; tekeningen van Ronald Noorman en schilderijen Jan van der Pol Galerie Nouvelles Images, Westeinde 22, Den Haag; plastische constellaties & foto's van Klaus Baumgärtner t/m 7 nov Galerie Ramakers, Toussaintkade 51, Den Haag; installatie Saminte Ekeland t/m 23 okt galerie Noname, Hoogstraat 32, R'dam;

fotowerken van Juha Nenonen t/m 14 nov Mkgalerie.nl, Witte de Withstraat 53, R'dam; objecten van Studio Job t/m 30 okt Galerie Quintessens, Nieuwegracht 53, Utrecht.