Free Record Shop blijft zitten met guldens

De Free Record Shop spant een bodemprocedure aan tegen De Nederlandsche Bank (DNB) om 2,2 miljoen gulden te kunnen inwisselen voor euro's. Het oude geld is afkomstig van klanten die tot op de dag van vandaag met guldens kunnen betalen in de 200 filialen van de platen- en cd-keten. Op 26 oktober is er een hoorzitting voor de rechtbank van Rotterdam. Dit voorjaar wees de centrale bank in Amsterdam het verzoek van de Free Record Shop om het uit omzet gehaalde geld in guldens te mogen inwisselen af.

Sinds 27 januari 2002 kan oud papier- en muntgeld dat uit beroeps- of bedrijfsmatige activiteiten is verkregen, niet meer worden omgewisseld in euro's. Volgens een woordvoerder van DNB hadden burgers en bedrijven een jaar lang de tijd hun oude geld bij hun eigen bank in te wisselen voor euro's. ,,Iedereen wist wat de regels waren.'' Tot 1 januari 2007 kunnen particulieren daarvoor terecht bij de vier kantoren van DNB in Eindhoven, Wassenaar, Hoogeveen en Amsterdam.

Snippen, vuurtorens, zonnebloemen, tientjes en 25-gulden biljetten kunnen particulieren nog tot 2032 omruilen. Volgens de woordvoerder van de DNB is de omwisselactie ,,een noodfaciliteit'', die tijd en menskracht kost. ,,Het is niet de bedoeling dat partijen die commercieel uitbuiten.''

Directeur H. Breukhoven van de Free Record Shop begrijpt niet waarom hij zijn guldens niet mag inwisselen. ,,Al die mensen die bij ons met guldens betalen, hoeven niet naar die bankfilialen. Wij besparen DNB dus veel tijd en geld.'' De guldenwissel is ,,gewoon omzet, waarover ik BTW en vennootschapsbelasting betaal'', aldus Breukhoven. Bovendien kunnen ondernemers in andere eurolanden hun oude geld nog wel inwisselen voor euro's. De Free Record Shop gaat door met de guldenwisselactie tot 2032, kondigt Breukhoven aan. Volgens DNB zijn er nog 41 miljoen guldencoupures niet teruggebracht, voor een totaalbedrag van 637 miljoen euro.