Fiscus verkoopt aanslagen

Achterstallige belastingen innen met behulp van institutionele beleggers en banken. Die inventieve operatie is deze week gelanceerd door de Belgische minister van Financiën, Didier Reynders, bij de presentatie van de begroting voor 2005.

De Belgische fiscus kampt al jaren met achterstanden bij de invordering. Daarbij zou het gaan om een totaalbedrag van 28 miljard euro. Ter vergelijking: de beoogde uitgaven in 2005 van de Belgische federale overheid bedragen, inclusief sociale zekerheid, 113,1 miljard euro. Oude, achterstallige belastingschulden – die soms moeilijk zijn te innen – belopen volgens schattingen van de fiscus 13 miljard euro.

Hoe werkt het? De particuliere instellingen kunnen achterstallige belastingen `kopen' en zo in feite het geld voorschieten aan de Belgische overheid. Zij verdienen er geld op zodra een bepaald deel van de belastingschuld in de schatkist is gevloeid. In ruil voor een deel van de opbrengst moeten de banken en institutionele beleggers investeren in computercapaciteit, opleiding en andere ondersteuning van de Belastingdienst.

,,Het is wel Financiën die blijft innen'', zo benadrukte minister Reynders. Voorlopig gaat het om een proef. Het gaat om 300 miljoen euro aan oude belastingschulden, die de Belastingdienst versneld wil innen.

De banken en institutionele beleggers kunnen er 40 miljoen op verdienen, zodra er 220 miljoen euro binnen is gekomen. Daarnaast moeten de betrokken instellingen ter waarde van 40 miljoen euro aan computerfaciliteiten en opleidingen aan de Belastingdienst leveren.